Zapiekane ziemniaki, koper włoski z kulkami mięsnymi i serowymi
ewaeu.Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, mięso, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
bulwy kopru włoskiego - 2 szt.
mięso mielone z indyka - 500 g
jajko
bułka tarta - 2 łyżki
przyprawa grillowa pikantna - 1 łyżka
śmietana 18 % - 100 ml
jajka - 2 szt.
pipeprz młotkowany z kolendrą - 1/3 łyżeczki
mini mozzarella - 159 g
sól do smaku
Sposób przygotowania:
1.
Mięso wyrobić z jajkiem , przyprawą grillową , drobniutko posiekaną zieloną częścią kopru i bułką tartą. Formować małe kulki i obtaczać w mące. Wrzucać na gotująca się osoloną wodę ( 1 litr ). Ugotowane kulki przełożyć do żaroodpornego naczynia.
2.
Koper umyć, osuszyć , odkroić zieloną część. Przekroić na 4 części . Obgotować w osolonej wodzie ok 10 min. Wyjąć i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Do tej samej wody włożyć obrane i pokrojone na 4 części ziemniaki. Obgotować ok 10 min. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
3.Zapiekane ziemniaki i koper włoski z kulkami mięsnymi i... - krok 3
Do chłodnego wywaru ( po gotowaniu kulek ) dodać śmietanę i roztrzepane jajka oraz pieprz . Taki sos wylać na warzywa i mięso. Dodać jeszcze kulki mozzarelli. Zapiekać ok 30 min. - 180 stopni. Podawać ciepłe. Smacznego
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.