Pierogi z jagodami
ewaeu.Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka ziemniaczana - 4 łyżki
olej rzepakowy - 3 łyżki
mleko - 1 szklanka
jagody - 1 kg
cukier - 3 łyżki
śmietana 18% trochę
Sposób przygotowania:
1.
Pół kg umytych jagód włożyć do garnka, dodać cukier, 1/5 szkl wody i zagotować. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody i dodać do gotujących się jagód . Mieszać, aż masa nieco zgęstnieje. Wystudzić . Dodać pozostałe jagody , wymieszać. Jagody fajnie się posklejają .
2.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na 4 części i wałkować na placki. Z placków wykrawać krążki i nakładać łyżeczką farsz. Zalepiać. Wrzucać na gotująca się , osoloną wodę z dodatkiem 2 łyżek oleju. Po 3-4 minutach wyjmować pierogi na płaski półmisek.
3.
Można podać polane śmietanką, ale bez śmietanki też są pyszne. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.