Zapiekanka selerowo-jabłkowa z płatkami migdałowymi
ewaeu.Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski, zapiekanki
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał, jajka, orzechy wszystkie, nabiał krowi
Składniki:
duże jabłko - 1 szt.
mała cebula - 1 szt.
ser pleśniowy ( mój Lazur ) - 100 g
jajka - 2 szt.
śmietana 18 % - 200 ml
chilli trochę
sól do smaku
płatki migdałowe - 100 g
masło do wysmarowania formy trochę
Sposób przygotowania:
1.
Umyty seler ugotować w osolonej wodzie ok 10 - 12 min. Wystudzić i obrać. Zetrzeć na tarce do warzyw na dużych oczkach. Zetrzeć umyte jabłko ( ze skórka ) i dołożyć do selera. Dołożyć również cebulę obraną i pokrojoną w kostkę. Dołożyć pokruszony ser. Wymieszać. Jajka rozbełtać ze śmietaną z dodatkiem pieprzu czarnego, chili i soli. Wszystko razem wyrobić i przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Posypać płatkami migdałowymi. Pieczenie ok 30 min - 180 stopni. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.