Rolada z indyka ze śliwkami i migdałami
ewaeu.Rodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Wielkanoc, Wigilia
Użyte składniki:
Zawiera: mięso, orzechy wszystkie, drób
Składniki:
suszone śliwki - 100 g
migdały w płatkach - 100 g
cynamon szczypta
pieprz czarny mielony szczypta
sól szczypta
olej - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1.
Mięso opłukać, osuszyć i rozciąć wzdłuż rozkładając mięso. Lekko rozbić. Mięso oprószyć solą ,pieprzem, majerankiem i cynamonem. Śliwki pokroić w kostkę i wyłożyć na mięso. Posypać płatkami migdałowymi. Zrolować mięso i spiąć wykałaczkami. Lekko posmarować olejem. Roladę przełożyć do wysmarowanego olejem , żaroodpornego naczynia. Posypać migdałami i śliwkami. Przykryć folią aluminiową . Pieczenie 170 stopni - 60 min. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdjąć folię. Po wystudzeniu , mięso pokroić w plastry. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.