Pyzy ziemniaczane z cebulowo=porowym farszem
ewaeu.Rodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
mąka pszenna - 4 łyżki
jajko - 1 szt.
cebula duża - 1 szt.
por - biała część - 1 szt.
olej do smażenia
sól szczypta
jabłko antonówka
żurawina - 4 łyżki
masło - 1 łyżka
miód - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
1.
Cebulę obrać i posiekać . Pora oczyścić , umyć i posiekać na kawałki. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić cebule i pora. Dodać do smaku sól i pieprz. Przestudzić. .
2.
Ziemniaki ugotować i przecisnąć przez praskę ( albo dobrze ubić ). Do przestudzonych ziemniaków dodać jajko, mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części i zrobić grube wałki. Wałki podzielić na 4 części i z każdej części robić mały placek. Nakładać farsz cebulowy i zalepiać. Robić zgrabne kule. Do wyczerpania składników. Pyzy wkładać do gotującej się , osolonej wody. Gotować , aż pyzy wypłyną. Wyłowić łyżką cedzakową.
3.
Na patelni stopić łyżkę masła . Dodać obrane i pokrojone na części jabłko i żurawinę, i chwilę smażyć. Dodać łyżkę miodu. Pyzy podawać ciepłe z jabłuszkiem i żurawiną. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.