Ciasto Mazowsze
ewaeu.Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, Wigilia
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, kakao, cytrusy, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 2 szt.
soda - 1 łyżeczka
masło - 100 g
miód - 3 łyżki
cukier - 1/2 szklanki
mleko - 1/2 litra
kasza manna - 6 łyżek
cukier puder - 1/3 szklanki
spirytus - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżka
powidła śliwkowe - 1 słoik
masło - 200 g
woda - 3 łyżki
cukier - 3 łyżki
kakao - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
1.
Masło rozpuścić w rondelku na wolnym ogniu. Dodać cukier i miód. Mieszać i podgrzewać aż cukier się rozpuści. Do przestudzonego masła dodać mąkę wymieszaną z sodą i jajka. Wyrobić ciasto . Podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować ( do kształtu foremki ) i upiec placki. Pieczenie 180 stopni - ok 10 -12 min.
2.
Ugotować kaszę na mleku. Utrzeć masło i stopniowo dodawać cukier i ugotowaną , i wystudzoną kaszkę. Dodać jeszcze spirytus i sok z cytryny , i dobrze wymieszać.
3.Ciasto Mazowsze - krok 3
Poskładać ciasto - place, krem , placek, powidła ( jeśli potrzeba , to zagrzać , żeby się lepiej smarowały ) , placek , krem, placek. Wierzch polać polewą czekoladową ( masło rozpuścić w rondelku z dodatkiem cukru, wody i kakao ). Udekorować wg uznania. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.