Mannowiec rybno-buraczany
ewaeu.Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: ryby i owoce morza
Zawiera: gluten, jajka, soja, sezam, cytrusy, pszenica, ryba i owoce morza
Składniki:
kasza manna - 6 łyżek
buraki czerwone - 2 szt.
krakersy ( paczka ) - 175 g
sok z cytryny - 1 łyżeczka
pieprz cytrynowy - 1/2 łyżeczki
sól do smaku
majonez trochę
natka pietruszki trochę
marchewka gotowana trochę
Sposób przygotowania:
1.
Rybę umyć , osuszyć i przekręcić przez maszynkę na drobnym sitku. Zagotować 1/2 litra wody i dodać 3 łyżki kaszy manny. Gotować i mieszać. Dodać zmieloną rybę i w dalszym ciągu gotować na małym ogniu . Dodać pieprz cytrynowy i sól do smaku.
2.
Buraki ugotować , obrać i przekręcić przez maszynkę. Zagotować 1/2 litra wody i dodać 3 łyżki kaszy manny. Gotować i mieszać. Dodać zmielone buraki. Zagotować . Dodać łyżeczkę soku z cytryny, 1/2 łyżeczki cukru, sól.
3.
Krakersami wyłożyć dno tortownicy. Na krakersy wyłożyć 1/2 masy rybnej. Przykryć krakersami. Teraz połowę masy buraczanej. Przykryć krakersami. Znowu ryba i znowu krakersy. Na wierzch wyłożyć pozostałe buraczki. Pozostawić w lodówce najlepiej na cała noc. Po wyjęciu z lodówki okroić nożem i zdjąć obręcz tortownicy. Boki posmarować majonezem i udekorować wg uznania. Ja wykorzystałam natkę pietruszki i marchewkę. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.