Kąski kurczaka w krakersach
ewaeu.Rodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Użyte składniki:
Zawiera: miody, nabiał, jajka, mięso, soja, sezam, cytrusy, drób, nabiał krowi
Składniki:
maślanka - 200 ml
jajko - 1 szt.
krakersy ( 1/2 paczki ) - 80 g
zioła prowansalskie - 1 łyżka
sól do smaku
olej rzepakowy do smażenia
czosnek przeciśnięty przez praskę - 2 ząbki
majonez - 2 łyżki
miód - 1 łyżka
sok z cytryny - 1 łyżka
sól do smaku
Sposób przygotowania:
1.
Mięso umyć , osuszyć i pokroić w paski. Włożyć do salaterki i zalać maślanką. Pozostawić w lodówce na ok 30 min. Krakersy przełożyć do woreczka i rozgnieść , najlepiej wałkiem Następnie mięso osaczyć na sicie. Przełożyć do salaterki i dodać roztrzepane jajko, zioła , sól. Wymieszać. Dodać pokruszone krakersy i dobrze pomieszać. Smażyć na oleju na złoty kolor. Podawać z sosem czosnkowym. W/w składniki sosu dokładnie wymieszać. ( sos jest smaczniejszy jeśli trochę postoi i smaki się połączą ) Smacznego .
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.