Wigilijne pierogi ze słodką kapustą i grzybami
ewaeu.Rodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, Wigilia
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, grzyby, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
2 duże cebule szt.
suszone grzyby - podgrzybki ) - 250 ml
olej rzepakowy do smazenia trochę
pieprzu czarnego młotkowanego z kolendrą łyżeczka
sól do smaku
mąki ziemniaczanej - 3 łyżki
oleju rzepakowego - 3 łyżki
mleka szklanka
gorącej wody - 1/2 szklanki
Sposób przygotowania:
1.
Kapustę przekroić na 4 części i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić , przestudzić i pokroić drobniutko. Namoczyć grzyby , ugotować i również drobno pokroić.
2.
Na patelni rozgrzać olej i zeszklić pokrojoną drobniutko cebulę. Dodać kapustę i dusić. Dodać grzyby razem z wywarem i w dalszym ciągu dusić. Dodać pieprz i sól do smaku. Odparować i wystudzić.
3.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wykrawać krążki , nakładać farsz i zalepiać. Gotować partiami w osolonej wodzie. Jak pierogi wypłyną , wyławiać i układać na płaskim półmisku. Podawać przesmażone na oleju. Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.