Pasztet soczewicowo-marchewkowy
ewaeu.Rodzaj posiłku: danie główne, przystawki i przekąski, sałatki
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki:
Zawiera: miody, jajka, strączkowe
Składniki:
marchewka - 4 szt.
cebula cukrowa - 1 szt.
czosnek - 2 ząbki
olej rzepakowy - 4 łyżki
jajka - 3 szt.
słodka papryka - 1/2 łyżeczki
sól do smaku
sałata rukola garść
miód łyżka
ocet jabłkowy łyżka
olej lniany łyżka
Sposób przygotowania:
1.
Soczewicę ugotować do miękkości ( szklanka soczewicy na dwie szklanki wody , gotowanie - ok 10 min ). Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce do warzyw. Rozgrzać na patelni olej i zeszklić cebulę. Dodać startą marchewkę i dusić kilka minut. Dodać czosnek, pieprz, paprykę i sól do smaku. Soczewicę rozgnieść widelcem i dodać przestudzoną zawartość patelni. Wymieszać. Dodać jajka i dobrze wyrobić . Przełożyć do foremki wysmarowanej tłuszczem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po ok 60 minutach wyjąć i przestudzić.
2.
Rukolę umyć , osuszyć i przełożyć do salaterki. Dodać ocet, olej , miód i sól. Wymieszać. Podać z pasztetem . Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.