Grillowany udziec z indyka na wstążkach z cukinii z olejem lnianym
Agnieszka Nitsu AktywneZywienieRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, soja, cytrusy, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
Mała cukinia - 200 g
olej lniany - 5 g
musztarda bez cukru - 5 g
sos sojowy - 5 g
majeranek - 1 łyżeczka
papryka wędzona - 1/4 łyżeczki
sok z cytryny - 1 łyżeczka
masło klarowane, olej kokosowy - 3 g
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
-mięso dokładnie myjemy i suszymy za pomocą ręczników papierowych
-w misce mieszamy składniki na marynatę(sos sojowy, musztarda, majeranek, papryka wędzona, pieprz), wkładamy mięso i dokładnie mieszamy
-odkładamy na kilka godzin lub na całą noc
-mięso grillujemy do miękkości
-cukinię dokładnie myjemy i suszymy
-przygotowujemy wstążki za pomocą obieraczki
-patelnię rozgrzewamy z odrobiną oleju kokosowego/masła klarowanego i smażymy kilki sekund. W trakcie smażenia dodajemy sok z cytryny oraz sól
-cukinię wykładamy na talerz, układamy na niej mięso
-całość polewamy olejem lnianym
Wartość odżywcza:
-222 kcal
-białko: 29g
-tłuszcz: 9g
-węglowodany: 8g
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.