Truskawkowe batony jaglane z polewą czekoladową
Agnieszka Nitsu AktywneZywienieRodzaj posiłku: desery, lunchbox, przystawki i przekąski
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Konkurs na najlepszą JAGLANKĘ, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe,
Zawiera: gluten, kakao, owies
Składniki:
płatki owsiane - szklanka
mąka kokosowa - 1 kopiasta łyżka
morele suszone niesiarkowane - 5 szt.
jagody goji - 2 łyżki
chipsy truskawkowe - 20 g
siemie lniane zmielone - 2 łyżeczki
olej kokosowy rozpuszczony - 3 łyżeczki
erytrol/ksylitol - 2 łyżki
kakao - 3 łyżeczki
woda - 2 łyżeczki
olej kokosowy - 20 g
Sposób przygotowania:
-pół szklanki suchej kaszy jaglanej
-pół szklanki płatków owsianych bezglutenowych
-1 kopiasta łyżka mąki kokosowej
-5 suszonych, niesiarkowanych moreli
-2 łyżki jagód goji
-2 łyżki suszonej morwy białej
-20g chipsów truskawkowych/suszonych truskawek bez cukru i innych zbędnych dodatków
-2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego + 5 łyżek ciepłej wody
-3 łyżeczki rozpuszczonego oleju kokosowego
-2 łyżki erytrolu
polewa czekoladowa:
-20g oleju kokosowego
-3 łyżeczki kakao
-2 łyżeczki wody
-1 łyżka erytrolu
dodatkowo:
-garść potłuczonych orzechów
Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w garnuszku, zalewamy wrzątkiem, gotujemy do miękkości i studzimy
-siemie lniane zalewamy wodą i szybko mieszamy. Odstawiamy na chwilę aż powstanie 'glut'
-wszystkie składniki przekładamy do naczenia i zagniatamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę
-piekarnik rozgrzewamy do 200C
-pieczemy 20minut i studzimy
polewa:
-olej kokosowy rozpuszczamy w garnuszku i zdejmujemy z ognia
-dodajemy kakao, wodę, słodzik i szybko mieszamy
następnie:
-polewę nakładamy na upieczone ciasto, posypujemy orzechami i wkładamy do lodówki na kilka godzin
-całość wyjmujemy i kroimy aby uzyskać kształt batoników
Smacznego i na zdrowie!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.