Mała szarlotka jaglana
Agnieszka Nitsu AktywneZywienieRodzaj posiłku: ciasta, desery
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające), Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe,
Zawiera: orzechy wszystkie, cytrusy
Składniki:
Mąka kokosowa - 30 g
Jabłka średnie - 2 szt.
Olej kokosowy - 1 łyżka
Banan dojrzały - 1 szt.
sok z cytryny - 1 łyżeczka
Płatki migdałów - 2 łyżki
ksylitol/erytrol - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
-w między czasie dokładnie myjemy i obieramy jabłka. Kroimy na małe kawałki i dusimy w garnuszku do miękkości, dodajemy cynamon i mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia
-około 3 łyżki kaszy odstawiamy na bok resztę kaszy łączymy z bananem, sodą i sokiem z cytryny i blendujemy na gęsty krem. Dodajemy mąkę kokosową i dokładnie mieszamy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-małe naczynie(użyłam kokilki) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy olejem kokosowym i posypujemy mąką kokosową. Przekładamy masę i wstawiamy do piekarnika
-pieczemy 15 minut
-po upływie czasu wyjmujemy z piekarnika, nakładamy duszone jabłka, a na to nakładamy resztę kaszy, którą prędzej odstawiliśmy
-pieczemy 30 minut
-wyciągamy z piekarnika i studzimy
-posypujemy cukrem pudrem(ksylitol/erytrol mielimy w młynku na pył) i płatkami migdałów
-wkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.