Czekoladowy torcik z fasoli z galaretką porzeczkowo-kokosową
Agnieszka Nitsu AktywneZywienieRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox
Kuchnia (region): międzynarodowa, polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: jajka, mięso, kakao
Składniki:
jajka - 3 szt.
kakao - 4 łyżki
sól - 1 szczypta
olej kokosowy rozpuszczony - 4 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
ksylitol/erytrol - 7 łyżek
czarna porzeczka - 1 garść
żelatyna - 2 łyżeczki
tabliczka gorzkiej czekolady min 90% kakao - 1 szt.
woda/mleko kokosowe - 100 ml
chipsy kokosowe - 1 garść
Sposób przygotowania:
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-fasolę wyjmujemy z puszki, płuczemy pod wodą i przekładamy do miski
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtka miksujemy ze słodzidłem aż powstanie puszysta i lekko gęsta piana
-pianę z żółtek przelewamy do fasoli i dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy resztę składników (oprócz piany z białek) i dokładnie mieszamy
-dodajemy pianę i delikatnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę
-pieczemy 40-45minut i studzimy
-biszkopt będzie lekko zapadnięty i z małymi wgłębieniami- nalez wyrównać to nożem-biszkopt kroimy tak aby powstały 2 blaty
galaretka:
-1/2 szklanki mleka kokosowego przelewamy do garnuszka, dodajemy słodzik i doprowadzamy do wrzenia
-mleko zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę i bardzo szybko mieszamy aż się rozpuści
-dodajemy resztę mleka i ponownie mieszamy
-mleko dzielimy na dwie części i przelewamy do pojemników; do jeden miski dodajemy porzeczkę i blendujemy na gęsty krem. Pozostałą część odkładamy na bok.
-porzeczkową masę wkładamy do zamrażalnika na 10minut aż galaretka zacznie tężeć
następnie:
-na 1 blat biszkoptu nakładamy porzeczkową galaretkę, następnie białą
-przykrywamy kolejnym blatem
polewa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
-wlewamy mleka i mieszamy aż wszystko się ładnie połączy
-czekoladę ostawiamy na bok aby ostygła
następnie:
-cały torcik polewamy polewą czekoladową (włącznie z bokami tortu) i posypujemy chipsami kokosowy oraz czarną porzeczką
-gotowy tort wstawiamy do lodówki na około 1h
Smacznego i na zdrowie!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.