Jagielnik waniliowo-czekoladowy z truskawkami
Agnieszka Nitsu AktywneZywienieRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Konkurs na najlepszą JAGLANKĘ, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe,
Zawiera: jajka, orzechy wszystkie, kakao, cytrusy
Składniki:
kasza jaglana - 200 g
olej kokosowy - 5 łyżek
mąka kokosowa - 3 łyżki
karob/kakao - 2 łyżki
mleko kokosowe - 400 ml
woda - 1 szklanka
mąka ziemniaczana - 1 łyżka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
ocet jabłkowy/sok z cytryny - 1 łyżka
jajka - 3 szt.
truskawki świeże - 1 garść
erytrol/ksylitol - 5-6 łyżek
POLEWA CZEKOLADOWA
karob/kakao - 2 łyżki
olej kokosowy - 20 g
woda - 3 łyżki
cynamon - 1 łyżeczka
erytrol/ksylitol - 2 łyżki
DODATKOWO:
posiekane orzechy - 3 łyżki
Sposób przygotowania:
-mleko kokosowe wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia
-kaszę zparzamy wrzątkiem, gotujemy w mleku do miękkości i studzimy
-żółtka z dodatkiem erytrolu miksujemy na puszystą masę
-do kaszy dodajemy ubite żółtka, białka, mąkę kokosową, olej, wodę oraz sodę i ocet. Wszystko dokładnie blendujemy na gęsty krem
-masę dzielimy na dwie równe części- do jedej dodajemy karob/kakao, a do drugiej mąkę ziemniaczaną i wanilię
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-najpierw wykładamy waniliową masę, a na to czekoladową
-truskawki kroimy w dowolne kształty i wciskamy w masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy około 50minut i studzimy
polewa:
-olej rozpuszczamy w garnuszku i zdejmujemy z ognia
-dodajemy karob/kakao i szybko mieszamy
-dodajemy wodę, cynamon oraz słodzik i ponownie mieszamy
następnie:
-ciasto polewamy polewą i posypujemy orzechami
-ciasto wkładamy do lodówki na całą noc
Smacznego i na zdrowie!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.