Ciasto mleczna kanapka
Agnieszka Nitsu AktywneZywienieRodzaj posiłku: ciasta
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Zawiera: jajka, mięso, kakao, cytrusy
Składniki:
kakao - 5 łyżek
jajka - 2 szt.
ksylitol - 5 łyżek
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżka
puszka mleko kokosowego - 1 szt.
ksylitol - 4 łyżki
żelatyna - 2 łyżeczki
olej kokosowy rozpuszczony - 1 łyżeczka
gorzka czekolada tabliczka - 1 szt.
Sposób przygotowania:
-żółtka oddzielamy od białek
-białka ubijamy na sztywną pianę
-do kaszy dodajemy żółtka, wodę, sok z cytryny i blendujemy na gęsty krem. Następnie dodajemy kakao, mąkę, cukier oraz sodę- wszystko dokładnie mieszamy
-do masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-ciasto pieczemy około 70-80 minut i odstawiamy do wystygnięcia, a potem przekładamy do lodówki (najlepiej na całą noc)
-góra ciasta będzie lekko zapadnięta, więc odkrajamy ją, aby była równa. Następnie kroimy ciasto tak, aby powstały dwa blaty
krem:
-z puszki wyjmujemy tylko tą twardą masę, dodajemy cukier i miksujemy
-do masy wlewamy jogurt grecki i jeszcze chwile miksujemy na minimalnych obrotach
-żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki ciepłej wody i studzimy. Następnie łączymy z białym kremem, dodajemy olej kokosowy i odstawiamy
-gdy krem będzie już lekko stężały , równomiernie rozprowadzamy go na cieście. Odstawiamy na około 1h i przykrywamy kolejnym blatem
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy i lekko studzimy
-polewamy całe ciasto
-ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin lub na cała noc
Smacznego i na zdrowie!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.