Ciasto z truskawkami i kruszonką owsiano-kokosową
Agnieszka Nitsu AktywneZywienieRodzaj posiłku: ciasta, lunchbox
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Konkurs na najlepszą JAGLANKĘ, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe,
Zawiera: gluten, jajka, cytrusy, owies
Składniki:
Mąka gryczana - szklanka
olej kokosowy - 7 łyżek
jajka - 5 szt.
erytrol/ksylitol - 1/3 szklanki
ocet jabłkowy/sok z cytryny - 1 łyżka
płatki owsiane z wiórkami kokosowymi (pomieszane) - szklanka
Mąka kokosowa - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
ciasto:
-1 szklanka mąki jaglanej
-pół szklanki mąki gryczanej
-7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
-5 jajek
-1/3 szklanki erytrolu/ksylitolu
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-1 łyżka octu jabłkowego/soku z cytrusów
kruszonka
-pół szklanki pomieszanych płatków owsianych(bezglutenowych) i wiórków kokosowych
-5 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego
-2-3 łyżki erytrolu/ksylitolu
-2 łyżki mąki kokosowej
dodatkowo:
-spora garść świeżych, umytych truskawek
Sposób przygotowania:
-białka oddzielamy od żółtek
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem słodzidła miksujemy na puch
-pianę łączymy z żółtkami, miksujemy na małych obrotach i po trochu dodajemy oby dwie mąki cały czas miksując
-na koneic dodajemy sodę, ocet oraz olej kokosowy i mieszamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę
-truskawki kroimy na pół i delikatnie wbijamy w masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
kruszonka:
-wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ręką (kruszonka nie będzie zwarta tylko sypka)
następnie:
-ciasto posypujemy kruszonką
-całość wkładamy do piekarnika i pieczemy 40minut
-wyciągamy i studzimy
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.