Jaglane pancakes z powidłami
Agnieszka Nitsu AktywneZywienieRodzaj posiłku: desery, lunchbox, przystawki i przekąski, śniadanie
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, orkisz, nabiał krowi
Składniki:
kasza jaglana - 60 g
jajko średnie - 1 szt.
rozpuszczony olej kokosowy - 2 łyżki
woda / mleko kokosowe - 2 łyżki
mąka orkiszowa/gryczana - 2 duże łyżki
erytrol/ksylitol - 2 łyżki
dodatki:
dżem/powidła bez cukru - u mnie porzeczkowo-jabłkowe - łyżka
świeże owoce - 1 garść
jogurt naturalny - 1 łyżka
orzechy - 1 kilka
Sposób przygotowania:
Białko jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę.
Żółtko z dodatkiem słodzidła miksujemy na puch, następnie dodajemy kaszę i dokładnie blendujemy
Masę łączymy z pianą i mieszamy.
Dodajemy resztę składników masy i ponownie mieszamy
Patelnię rozgrzewamy z dodatkiem tłuszczu
Placuszki smażymy z obu dwóch stron na małym gazie, na rumiany kolor.
Gotowe placki przekładamy na talerz, układamy jeden na drugim , smarując każdy obficie dżemem.
Na wierzchu układamy świeże owoce i orzechy
Smacznego i na zdrowie!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.