Ciasto 3 bit
Agnieszka Nitsu AktywneZywienieRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: wegetariańskie
Zawiera: gluten, jajka, mięso, kakao, cytrusy, owies
Składniki:
szklanki płatków owsianych - 1/5 szklanki
szklanki wody - szklanka
jajko - 1 szt.
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
łyżki soku z cytryny - 2 łyżki
kasza jaglana - 200 g
olej kokosowy - 2 łyżki
sok z cytryny - 1 łyżka
suszonych daktylów namoczonych przez całą noc - 150 g
kakao/karob - 1 łyżka
puszka tłustego mleka kokosowego 400ml (dobrze schłodzonego) - 1 szt.
ksylitol - 2 łyżki
żelatyna - 1,5 łyżeczki
czekolada gorzka 80% kakao (kilka kostek) - 1 szt.
Sposób przygotowania:
-3/4 szklanki mąki owsianej
-1,5 szklanki płatków owsianych
-pół szklanki wody
-1 jajko
-2 łyżki ksylitolu
-1 łyżeczka sody oczyszczonej
-2 łyżki soku z cytryny
masa budyniowa:
-200g kaszy jaglanej
-2 łyżki oleju kokosowego
-1 duży dojrzały banan
-1 łyżka soku z cytryny
masa daktylowa:
-150g suszonych daktylów namoczonych przez całą noc
-1 łyżka kakao/karobu
bita śmietana:
-1 puszka tłustego mleka kokosowego 400ml (dobrze schłodzonego)
-2 łyżki ksylitolu
-1, 5 łyżeczki żelatyny (opcjonalnie)
dodatkowo:
czekolada gorzka minimum 80% kakao
Sposób przygotowania:
spód:
-wszystkie składnik zagniatamy i odstawiamy na kilka minut
-piekarnik rozgrzewamy do 170C
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia
-spód pieczemy 15minut i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia
masa budyniowa:
-kaszę dokładnie płuczemy, przekładamy do garnuszka i gotujemy do miękkości
-pod koniec gotowania dodajemy olej kokosowy, mieszamy i odstawiamy do lekkiego ostygnięcia
-dodajemy banana i blendujemy na gęsty krem
-odstawiamy aż trochę 'zesztywnieje'
masa daktylowa:
-daktyle bardzo dokładnie blendujemy
-dodajemy kakao/karob i mieszamy
bita śmietana:
-z puszki wyjmujemy gęstą śmietanką, dodajemy ksylitol i miksujemy na konsystencję bitej śmietany. Jeśli nie uda się jej ubić należy dodać rozpuszczoną żelatynę i odstawić aż masą się stężeje
Na spód ciasta nakładamy budyń, na to masę daktylową i bitą śmietaną. Całość posypujemy potartą czekoladą
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.