Wegański sernik z musem truskawkowym
Agnieszka Nitsu AktywneZywienieRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox
Specjalne: Konkurs na najlepszą JAGLANKĘ, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: orzechy wszystkie
Składniki:
orzechy nerkowca - 2 szklanki
olej kokosowy - 20 g
agar-agar - 20 g
erytrol/ksylitol - 1/3 szklanki
truskawki świeże - 200 g
Sposób przygotowania:
sernik:
-100g suchej kaszy jaglanej
-20g oleju kokosowego
-2 szklanki orzechów nerkowca
-20g agaru
-2 szklanki wody
-1/3 szklanki erytrolu/ksylitolu (można dać więcej lub mniej)
mus:
-200g świeżych truskawek
-pół szklanki wody
-2,5 łyżeczki agaru
-kilka łyżek erytrolu/ksylitolu
dodatkowo:
-odrobina świeżo potartego kokosa (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
-nerkowce zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
-kaszę prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wrzątkiem i gotujemy do miękkości
-pod koniec gotowania dodajemy olej kokosowy, słodziło i mieszamy. Następnie odstawiamy aż kasza ostygnie
-w 2 szklankach wody rozpuszczamy agar, wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając i gotujemy około minutę
-garnuszek zdejmujemy z ognia i studzimy
-nerkowce wyjmujemy z wody, łączymy z kaszą i lekko ciepłym agarem. Wszystko blendujemy na gęsty krem
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i wkładamy do lodówki na całą noc
mus truskawkowy:
-truskawki blendujemy, dodajemy wodę, słodzidło, agar i mieszamy
-całość przekładamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia- gotujemy jeszcze minutę
-odstawiamy aż ostygnie i zacznie gęstnieć
następnie:
-na sernik nakładamy mus truskawkowy i ewentualnie świeżo potarty kokos
Smacznego i na zdrowie!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.