Bezglutenowy murzynek z cukinią
Agnieszka Nitsu AktywneZywienieRodzaj posiłku: ciasta
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: jajka, kakao
Składniki:
sól - 1/4 łyżeczki
jajka - 4 szt.
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
daktyle suszone - 100 g
gorzka czekolada min. 90% kakao - 100 g
mąka ryżowa - 140 g
olej kokosowy rozpuszczony i ostudzony - 130 ml
cukier kokosowy - 1/2 szklanki
woda - 50 ml
Sposób przygotowania:
Suche składniki mieszamy.
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około 15 minut, aż będą miękkie.
Odsączamy daktyle i przekładamy do malaksera, dolewamy wodę i blendujemy
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy i odstawiamy aż przestygnie.
Jajka z dodatkiem cukru miksujemy na puch.
Powoli dodajemy czekoladę i miksujemy na małych obrotach.
Dodajemy zblendowane daktyle oraz stopniowo suche składniki oraz tłuszcz, cały czas miksując.
Dodajemy cukinię i delikatnie mieszamy szpatułką.
Spód blaszki wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę.
Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 170C.
Wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.