Ciasto pomarańczowo - dyniowe
Agnieszka Nitsu AktywneZywienieRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox
Specjalne: Konkurs na Szefa Kuchni, dla dzieci, gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Zawiera: nabiał, jajka, mięso, kakao, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
dynia surowa hokkaido - 150 g
mąka ziemniaczana / z tapioki - 2 łyżki
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
mąka jaglana - 60 g
jaja - 3 szt.
cukier kokosowy / ksylitol / erytrol - 4 łyżki
sól szczypta
cynamon - 1/3 łyżeczki
rozpuszczony olej kokosowy / masło klarowane - 2 łyżki
mleko kokosowe - 1 szklanka
kakao - 4 łyżki
żelatyna w listach - 3 szt.
cukier kokosowy - 1 łyżka
starta skórka z pomarańczy - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
Fasolę odsączamy z wody i płuczemy.
Suche składniki mieszamy ze sobą
Żółtka z dodatkiem cukru miksujemy na puch.
Białka jaja z dodatkiem soli ubijamy na sztywną pianę.
Fasolę łączymy z żółtkami, sokiem oraz dynią i dokładnie blendujemy. Następnie dodajemy cynamon oraz ubite białka i mieszamy.
Dodajemy pomału suche składniki oraz olej (lub masło) i miksujemy na małych obrotach.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy całą masę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 C
Pieczemy 40 minut i studzimy.
Mleko kokosowe łączymy z kakao, oraz cukrem, przelewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy żelatynę w listkach (którą najpierw moczymy w zimnej wodzie przez 5 min) i bardzo szybko mieszamy (najlepiej za pomocą trzepaczki)
Całość odstawiamy i czekamy aż masa zacznie tężeć (ja wkładam do zamrażalnika na około 15 minut)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.