Placek cukiniowo-kokosowy z nutą imbirową
Agnieszka Nitsu AktywneZywienieRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox, śniadanie
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: jajka, cytrusy
Składniki:
potarta cukinia na drobnych oczkach - 200 g
wiórki kokosowe - szklanka
jajka małe - 2 szt.
świeży imbir potarty - 2 g
sok z cytryny - 1 łyżka
budyń waniliowy - 2 łyżki
erytrol/ksylitol - łyżka
Sposób przygotowania:
-białka oddzielamy od żółtek
-żółtka, słodzik dodajemy do kaszy i blendujemy na gęsty krem
-białka jaja ubijamy na sztywną pianę
- do kaszy dodajemy cukinię, ubite białka oraz resztę składników
-wszystko dokładnie mieszamy
-blaszkę smarujemy olejem kokosowym, posypujemy wiórkami (możemy wyłożyć papierem do pieczenia) i przekładamy masę
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 45-50 minut
-studzimy i wkładamy do lodówki (najlepiej na całą noc)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.