Kokosowe ptasie mleczko
Agnieszka Nitsu AktywneZywienieRodzaj posiłku: desery
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: nabiał, mięso, kakao, nabiał krowi
Składniki:
żelatyna listki 5 szt. ok. - 8 g
ksylitol/erytrol - 3 łyżki
polewa:
kakao/karob (3 łyżki płaskie!) - 3 łyżki
mleko kokosowe lub inne roślinne - 2 łyżki
Dodatkowe informacje:
Żelatynę można zastąpić 1,5 łyżeczką agaruW przypadku agaru dodajemy go do mleka kokosowego i chwilę gotujemy
Sposób przygotowania:
Mleczko przekładamy do garnuszka, wsypujemy słodzik. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia.
Żelatynę przekładamy do miseczki chwilę moczymy, odciskamy z wody łączymy z gorącym mleczkiem kokosowym i szybko mieszamy aż się dokładnie rozpuści. Jeśli używamy agaru wsypujemy go do mleczka i wszystko razem zagotowujemy, (żelatynu nie gotujemy). Odstawiamy na zimny parapet, aż masa zacznie tężeć.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę i odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Pod koniec czasu schładzania przygotowujemy polewę
Polewa:
Tłuszcz rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy kakao i szybko mieszamy
Następnie dodajemy mleko i opcjonalnie słodzimy, ponownie mieszamy, odstawiamy, aż polewa lekko przestygnie
Piankę wyjmujemy z blaszki i smarujemy polewą czekoladową (wierzch i boki). Ponownie wkładamy do lodówki (nie wkładamy do blaszki!) na około 30 minut. Wyciągamy, kroimy i zajadamy się ze smakiem!
Smacznego i na zdrowie!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.