Makaron ze szpinakiem i pulpetami marchewkowymi
Agnieszka Nitsu AktywneZywienieRodzaj posiłku: danie główne
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, orkisz, drób, wieprzowina, nabiał krowi
Składniki:
Zmielona szynka wieprzowa - 150 g
Zmielona wołowina - 100 g
Szpinak mrożony w liściach - 500 g
Jogurt naturalny gęsty - 400 ml
Marchewka - 2 szt.
Makaron razowy - 200 g
liść laurowy - 2 szt.
woda - 5 łyżek
masło klarowane - 5 g
czosnek - 7 ząbków
cebula - 1 szt.
Sposób przygotowania:
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem tłuszczu i smażymy czosnek, następnie dodajemy szpinak, liście laurowe i dalej smażymy do miękkości
-mięso przekładamy do miski
-cebulę drobno kroimy, marchew trzemy na tarcę, dodajemy do mięsa i przyprawiamy(prócz gałki muszkatałowej). Wszystko dokładnie mieszamy, następnie wlewamy wodę i uklepujemy mięso
-formujemy małe kuleczki
-pulpety przekładamy na patelnię i smażymy na małej ilości tłuszczu z obu dwóch stron (ja smażyłam na patelni beztłuszczowj, ale można je ugotować lub upiec w piekarniku)
-w między czasie gotojemy makaron al dente
-jak szpinak będzie już miekki, odkładamy patelnię na bok i czekamy aż lekko przestygnie. Jogurt naturalny mieszamy z mąką ziemniaczaną i wylewamy na szpinak, przyprawiamy gałką muszkatałową, solą oraz pieprzem. Następnie na małym ogniu jeszcze chwile dusimy szpinak aż wszystko się dokładnie połączy
-gotowy makaron mieszamy ze szpinakiem, a na to wykładamy pulpety
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.