Markizy jaglane z kremem daktylowo-czekoladowym bez pieczenia
Agnieszka Nitsu AktywneZywienieRodzaj posiłku: desery, lunchbox
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: wegańskie, bezglutenowe, wegetariańskie
Zawiera: kakao
Składniki:
płatki jaglane - 100 g
słonecznik łuskany - 70-80 g
olej kokosowy - 10 g
puszka mleka kokosowego - 400 ml
czekolada gorzka minimum 90% kakao - 50 g
woda która zostanie w puszce z mleka kokosowego - 50
Sposób przygotowania:
-kaszę prażymy w garnuszku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Pod koniec dodajemy olej kokosowy. Studzimy i blendujemy na gęsty krem
-dodajemy resztę składników i zagniatamy ciasto (jeśli ciasto będzie się kleiło należy dodać więcej płatków jaglanych lub zmielonego słonecznika)
-na folię lub papier do pieczenia nakładamy ciasto, przykrywamy kolejnym kawałkiem papieru/foli i rozwałkowujemy ciasto
-za pomocą szklanki wykrawamy ciastka
-wstawiamy do zamrażalnika na około 10 minut
krem:
-daktyle zalewamy wodą i moczymy całą noc aby zmiękły
-z puszki wyjmujemy gęstą śmietankę i za pomocą miksera ubijamy na bitą śmietanę
-czekoladę z dodatkiem wody, która została z mleka kokosowego rozpuszczamy w kąpieli wodnej cały czas mieszając. Odstawiamy i studzimy
-daktyle blendujemy na gęsty krem, łączymy z czekoladą, bitą śmietaną i mieszamy
następnie:-na ciastka nakładamy krem, przykrywamy kolejnym ciastkiem
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.