Ciasto Bounty bez pieczenia (wegańskie i bezglutenowe)
Agnieszka Nitsu AktywneZywienieRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox
Specjalne: dla dzieci
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: kakao
Składniki:
wiórki kokosowe - 1 szklanka
mąka kokosowa - 8 łyżek
mleko kokosowe - 400 ml
czekolada gorzka 90% kakao - 80 g
Sposób przygotowania:
-ciasto:
-100g kaszy jaglanej
-1 szklanka wiórków kokosowych
-8 łyżek mąki kokosowej
-1 puszka dobrze schłodzonego, tłustego mleka kokosowego 400ml
-2-3 łyżki erytrolu
polewa czekoladowa:
-80g gorzkiej czekolady 90% kakao
-60ml mleka kokosowego, które zostało w puszce po wyciągnięciu śmietanki
bita śmietana:
-1 puszka dobrze schłodzonego, tłustego mleka kokosowego 400ml
-1 łyżka erytrolu/ksylitolu
dodatkowo:
-2 kostki gorzkiej czekolady potartej na tarce
-1 łyżka wiórków kokosowych
Sposób przygotowania:ciasto:
-kaszę jaglaną prażymy w suchym garnuszku, zalewamy wrzątkiem (200ml) , dodajemy słodzidło i gotujemy do miękkości
-odstawiamy kaszę aż lekko przestygnie, następnie dodajemy śmietankę z mleka kokosowego (stała część na wierzchu puszki) oraz resztę składników
-całość zagniatamy
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy ciasto i przyklepujemy
-ciasto wkładamy do zamrażalnika na 10minut
polewa:
-czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, wlewamy mleko i całość dokładnie mieszamy
-odstawiamy aż przestygnie i smarujemy całe ciasto
bita śmietana:
-z puszki wyciągamy stałą cześć, dodajemy słodzidło i miksujemy na bitą śmietanę
-bitą śmietanę nakładamy na ciasto
-posypujemy potartą czekoladą i wórkami
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.