Ciasto pomarańczowe z mandarynkami
Agnieszka Nitsu AktywneZywienieRodzaj posiłku: ciasta, desery, lunchbox
Specjalne: Konkurs na najlepszą JAGLANKĘ
Użyte składniki:
Zawiera: jajka, cytrusy
Składniki:
olej kokosowy - 20 g
suszone pomarańcze (suche) - 25 g
ERYTROL/ksylitol - 1/4 szklanki
tapioka - 1 łyżka
jajka małe - 2 szt.
ocet jałbkowy - 1 łyżka
woda - 1/2 szklanki
cynamon - 1/2 łyżeczki
płatki jaglane - 1/2 szklanki
mandarynki - 2 szt.
Sposób przygotowania:
-pod koniec gotowania dodajemy suszone pomarańcze oraz olej kokosowy. Wszystko mieszamy , jeszcze chwile gotujemy i odstawiamy do ostygnięcia
-białka jaja z dodatkiem erytrolu/ksylitolu ubijamy na sztywną pianę
-do kaszy dodajemy żółtka, wodę i blendujemy na gęsty krem
-następnie dodajemy ubitą pianę oraz resztę składników(oprócz mandarynek) i dokładnie mieszamy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-mandarynki obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki
-blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę, nakładamy mandarynki i wciskamy je w masę
-całość pieczemy 50minut
-wyciągamy i studzimy
-słodzik przekładamy do młynka i miksujemy na pył
-ciasto posypujemy cukrem pudrem
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.