Ciasto buraczkowo-czekoladowe proste i smaczne
Agnieszka Nitsu AktywneZywienieRodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: nabiał, jajka, kakao, cytrusy, nabiał krowi
Składniki:
masło klarowane roztopione - 3 łyżki
wiórki kokosowe - 2 łyżki
mąka żołędziowa lub ryżowa/jaglana/kasztanowa - 2 łyżki
kakao ciemne - 30 g
erytrol/ksylitol - 5 łyżek
soda oczyszczone - 1 łyżeczka
sok z cytryny - 1 łyżka
ksylitol/erytrol do przygotowania cukru pudru - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
-dokładnie blendujemy
-białka oddzielamy od żółtek
-białka jaja z dodatkiem 2 łyżek erytrolu miksujemy na sztywną pianę
-żółtka z dodatkiem 3 łyżek słodzika miksujemy na puszystą masę
-do buraków dodajemy masę z żółtek oraz resztę składników oprócz piany z białek i miksujemy na małych obrotach
-na koniec dodajemy pianę i delikatnie mieszamy
-piekarnik rozgrzewamy do 180C
-pieczemy 45min
-wyjmujemy z piekarnika i studzimy
-1 łyżkę ksylitolu/erytrolu mielimy w młynku na cukeir puder
-posypujemy ciasto
pałaszujemy ze smakiem! :)
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.