Pierogi bezglutenowe z kapustą i grzybami
Agnieszka Nitsu AktywneZywienieRodzaj posiłku: przystawki i przekąski
Specjalne: gotuj w stylu eko, Wigilia
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: nabiał, grzyby, nabiał krowi
Składniki:
pieczarki - 150 g
suszone grzyby - 50 g
masło klarowane - 1 łyżka
ziele angielskie - 2 szt.
liść laurowy - 1 szt.
cebula - 1 szt.
mąka ryżowa - 250 g
mąka z tapioki - 100 g
mąka kukurydziana - 50 g
woda wrząca - 300 ml
masło klarowane - 2 łyżki
Sposób przygotowania:
-suszone grzyby zalewamy wodą i odstawiamy na całą noc
-kapuste płuczemy pod wodą, wkładamy do garnka zalewamy wodą, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy na małym ogniu
-cebulę pozbywamy łupiny
-pieczarki i suszone grzyby, cebulę drobno kroimy
-rozgrzewamy patelnię z dodatkiem masła, smażymy cebulę na rumiany kolor i na koniec dodajemy grzyby i dalej smażymy
-kapustę odsączamy z wody, drobno kroimy i dodajemy na patelnię. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i smażymy na małym ogniu około 20 minut
-przykrywamy pokrywką i dusimy około 1 godziny na minimalnym goniu co jakiś czas mieszając
ciasto:
-suche składniki na ciasto przekładamy do miski i dokładnie mieszamy, zalewamy wrzątkiem i mieszamy za pomocą drewnianej łyżki
-dodajemy rozpuszczone masło, zakładamy rękawiczki i zagniatamy ciasto
-odstawiamy na 20 minut
-ciasto rozwałkujemy i za pomocą szklanki wycinamy kółka i łyżką napełniamy farsz. Dokładnie zlepiamy
-do garnka nalewamy wodę, dodajemy łyżkę masła i doprowadzamy do wrzenia
-wkładamy pierogi i gotujemy około 1-2 minuty od wypłynięcia
-podajemy z podsmażoną cebulką
Smacznego!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.