Kinder maxi king bez pieczenia
Agnieszka Nitsu AktywneZywienieRodzaj posiłku: ciasta, desery
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wielkanoc
Użyte składniki: bezglutenowe
Zawiera: gluten, orzechy wszystkie, kakao, owies
Składniki:
Płatki owsiane - szklanka
Mąka kokosowa - 40 g
Woda - szklanka
Gorzka czekolada 90% kakao - 70 g
Mleko kokosowe do polewy czekoladowej - 15 łyżek
Orzechy laskowe (garść) - 1 kilkanaście
Sposób przygotowania:
ciasto:
-pół szklanki płatków migdałów zmiksowanych na pył
-pół szklanki płatków owsianych (dla bezglutenowców certyfikowane)
-40g mąki kokosowego
-niecałe pół szklanki wody
'karmelowe' nadzienie:
-50g suszonych daktyli namoczonych przez kilka godzin lub całą noc (bez dwutlenku siarki)
-pół banana
'mleczny' krem:
-1 puszka mleka kokosowego
polewa czekoladowa:
-70g gorzkiej czekolady 90%
-15 łyżek mleka kokosowego
-spora garść orzechów laskowych (namoczonych przez całą noc)
Sposób przygotowania:
ciasto:
-wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą, stopniowo dodajemy wodę i zagniatamy ciasto. Jeśli będzie zbyt klejące należy dodać jeszcze trochę suchych składników. Formujemy kulę i odstawiamy na 15minut
-blat obsypujemy mąką kokosową i rozwałkowujemy ciasto
-za pomocą okrągłego naczynia wykrawamy 4 koła (2 grubsze, które użyjemy jako spód oraz dwa chudsze)
karmelowe nadzienie:
-daktyle i banana blendujemy na gęsty krem
mleczny krem:
-z puszki wyjmujemy tylko gęstą część (proszę uważać na wodę)
-blendujemy do uzyskania bitej śmietany
polewa czekoladowa:
-mleko wlewamy do garnuszka i doprowadzamy do wrzenia
-zmniejszamy ogień, dodajemy czekoladę i mieszamy aż się rozpuści
-studzimy
-orzechy siekamy na drobne kawałki, łączymy z polewą czekoladową
Następnie:
-na spodzie wykładamy krem z mleka kokosowego, na to nadzienie karmelowe, blat ciast i znowu krem z mleka kokosowego. Tak postępujemy z dwoma batonami
-ciastko układamy na kratce i obficie polewamy polewą czekoladową aż spłynie po całości ciastka
-odstawiamy aż czekolada zastygnie
Smacznego i na zdrowie!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.