Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicyDagooshyaPolubione
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Zobacz:
Komentarze
Przeglądasz:
Polubione
Chlebki z ciecierzycy

Chlebki z ciecierzycy

foodmania
21 10 50 min
Makaron ryżowy z tapioką z sosem pomidorowym i wakame

Makaron ryżowy z tapioką z sosem pomidorowym i wakame

Magdalena Nagler - foodmania
26 18 40 min
Świąteczne ciasteczka gwiazdeczki

Świąteczne ciasteczka gwiazdeczki

gotujwstylueko.pl
26 19 60 min
Wegetariańskie kotleciki z czarnej fasoli

Wegetariańskie kotleciki z czarnej fasoli

Na widelcu
127 60 50 min
Curry dyniowe z wegańskimi pulpetami i chipsami z jarmużu

Curry dyniowe z wegańskimi pulpetami i chipsami z jarmużu

Magdalena Nagler - foodmania
24 16 60 min
Batoniki musli

Batoniki musli

smakujmy
24 10 50 min
Ciastka mocno kokosowe

Ciastka mocno kokosowe

Kinga Bajcar
26 13 40 min
Miodowy koktajl jesienny :)

Miodowy koktajl jesienny :)

Zdrowie na języku
22 8 10 min
Czarny ryż na kwiecie z cukinii

Czarny ryż na kwiecie z cukinii

foodmania
24 13 45 min
Krem z żółtej soczewicy z bezglutenowymi krakersami

Krem z żółtej soczewicy z bezglutenowymi krakersami

Magdalena Nagler - foodmania
22 12 60 min
Amond orange cake

Amond orange cake

Krzepa
11 8 60 min
Jaglany jabłecznik z amarantusem

Jaglany jabłecznik z amarantusem

foodmania
20 11 45 min
Waniliowy sernik na kakaowym spodzie :)

Waniliowy sernik na kakaowym spodzie :)

Zdrowie na języku
23 10 90 min
Gorąca czekolada karobowa z mango

Gorąca czekolada karobowa z mango

Magdalena Nagler - foodmania
21 12 30 min
Domowe bułeczki pszenno - orkiszowe

Domowe bułeczki pszenno - orkiszowe

Elinka
19 11 120 min
Jabłkowe ciasteczka wielozbożowe

Jabłkowe ciasteczka wielozbożowe

foodmania
18 7 30 min
Panna Cotta z mleka migdałowego

Panna Cotta z mleka migdałowego

Barbara Strużyna
33 21 30 min
Kasztanowe placki jaglane

Kasztanowe placki jaglane

Magdalena Nagler - foodmania
19 12 40 min
Kukurydziane kopytka na puree dyniowym

Kukurydziane kopytka na puree dyniowym

foodmania
25 14 60 min
Zapiekanka z cukinii

Zapiekanka z cukinii

annika
19 9 70 min
Gryczane ciasteczka :)

Gryczane ciasteczka :)

Zdrowie na języku
25 14 45 min
Placuszki z cukinii z serem

Placuszki z cukinii z serem

smakujmy
20 7 20 min
Czekoladowy krem z awokado :)

Czekoladowy krem z awokado :)

Zdrowie na języku
30 14 10 min
Pumpkin pie (placek dyniowy)

Pumpkin pie (placek dyniowy)

opuncja123
24 17 135 min
Czekoladowe powidła śliwkowe

Czekoladowe powidła śliwkowe

Iwona Kuczer
27 13 120 min
Serniczkowe serduszko z musem mango - banan i chrupiącym wierzchem :)

Serniczkowe serduszko z musem mango - banan i chrupiącym wierzchem :)

Zdrowie na języku
31 13 30 min
Zupa krem z soczewicy

Zupa krem z soczewicy

Iwona_
60 27 40 min
Ciasto migdałowo kokosowe z galaretką

Ciasto migdałowo kokosowe z galaretką

Kinga Bajcar
29 18 180 min
Makaron wakame z grzybami

Makaron wakame z grzybami

Iwona Kuczer
17 14 15 min
Kanapkowa pasta z cukinii

Kanapkowa pasta z cukinii

foodmania
21 8 25 min
Kulebiaczki z Quinoa czerwona Bio

Kulebiaczki z Quinoa czerwona Bio

Kinga Bajcar
24 11 180 min
Duszone ziemniaki z sosem z kurek i fasolką

Duszone ziemniaki z sosem z kurek i fasolką

Monika Lemko
21 14 45 min
Gęsta owsianka jagodowa :)

Gęsta owsianka jagodowa :)

Zdrowie na języku
22 8 30 min
Naleśniki z samej kaszy gryczanej

Naleśniki z samej kaszy gryczanej

foodmania
24 12 15 min
Jaglany serniczek z jagodami goji na migdałowym cieście :)

Jaglany serniczek z jagodami goji na migdałowym cieście :)

Zdrowie na języku
22 10 60 min
Muffinki migdałowe z nasionkami chia - bez mąki, cukru :)

Muffinki migdałowe z nasionkami chia - bez mąki, cukru :)

Zdrowie na języku
23 9 40 min
Sajgonki z czerwoną komosą i dynią

Sajgonki z czerwoną komosą i dynią

Magdalena Nagler - foodmania
23 19 60 min
Krem z dyni z czerwoną quinoa i czarnym sezamem

Krem z dyni z czerwoną quinoa i czarnym sezamem

Magdalena Nagler - foodmania
19 11 60 min
Zupa japońska Miso z To-Fu

Zupa japońska Miso z To-Fu

gotujwstylueko.pl
18 11 15 min
Zupa z muszlami

Zupa z muszlami

gotujwstylueko.pl
17 10 30 min
Grillowa sałatka z wieprzowiny, nadziewanej papryczki, botwinki i fasolki

Grillowa sałatka z wieprzowiny, nadziewanej papryczki, botwinki i fasolki

Monika Lemko
26 14 55 min
Jabłecznik inaczej

Jabłecznik inaczej

Kinga Bajcar
21 10 180 min
Batoniki musli

Batoniki musli

Kinga Bajcar
22 14 90 min
Dżem dyniowo-pomarańczowy

Dżem dyniowo-pomarańczowy

Iwona Kuczer
20 14 60 min
Wege hot-dog z cukinii :)

Wege hot-dog z cukinii :)

Zdrowie na języku
19 6 60 min
Dyniowa pizza jaglana z musem buraczkowym

Dyniowa pizza jaglana z musem buraczkowym

Magdalena Nagler - foodmania
19 11 70 min
Koktajl warzywny buraczano-pietruszkowy z rukolą

Koktajl warzywny buraczano-pietruszkowy z rukolą

foodmania
24 12 15 min
Mega puszysty omlet z puree z dynii :)

Mega puszysty omlet z puree z dynii :)

Zdrowie na języku
20 11 15 min
Makaron tagliatelle z wakame i warzywami

Makaron tagliatelle z wakame i warzywami

Magdalena Nagler - foodmania
19 9 60 min
Domowe mleko migdałowe - przepis na napój

Domowe mleko migdałowe - przepis na napój

Barbara Strużyna
30 24 20 min
Bakaliowiec

Bakaliowiec

Barbara Strużyna
26 16 140 min
Dynia faszerowana bulgurem i buraczkami

Dynia faszerowana bulgurem i buraczkami

Magdalena Nagler - foodmania
25 18 60 min
Koktajl mocno owocowy

Koktajl mocno owocowy

foodmania
20 11 20 min
Bezglutenowe babeczki z jagodami

Bezglutenowe babeczki z jagodami

foodmania
22 8 60 min
Owocowy budyń jaglany w dyniowej miseczce

Owocowy budyń jaglany w dyniowej miseczce

Magdalena Nagler - foodmania
21 17 70 min
Ciasto z czarnej fasoli

Ciasto z czarnej fasoli

Na widelcu
63 30 60 min
Warzywka z patelni z kiełbaską

Warzywka z patelni z kiełbaską

Na widelcu
20 12 30 min
Piersi z kurczaka w mleku migdałowym z makaronem Tagliatelle z Wakame

Piersi z kurczaka w mleku migdałowym z makaronem Tagliatelle z Wakame

Kinga Bajcar
24 16 120 min
Grzyby marynowane

Grzyby marynowane

Tylko z Natury
23 7 30 min
Najprostsze ciasto jaglane z figami

Najprostsze ciasto jaglane z figami

Magdalena Nagler - foodmania
26 14 60 min
Domowe lody daktylowe

Domowe lody daktylowe

Kinga Bajcar
28 13 180 min
Mus malinowo-brzoskwiniowo-bananowy

Mus malinowo-brzoskwiniowo-bananowy

foodmania
26 12 15 min
Czekoladowy torcik truflowy z awokado i orzechów

Czekoladowy torcik truflowy z awokado i orzechów

Magda Gaudyn
80 55 35 min
Wegańskie babeczki kakaowe

Wegańskie babeczki kakaowe

dorotaR
22 10 35 min
Kukurydziany jabłecznik na zimno

Kukurydziany jabłecznik na zimno

foodmania
24 11 75 min
Kompot rabarbarowy z burakiem

Kompot rabarbarowy z burakiem

dorotaR
23 16 60 min
Wykwintny jabłecznik

Wykwintny jabłecznik

smakujmy
20 9 120 min
Zupa z dyni na słodko

Zupa z dyni na słodko

paulina2157
26 19 30 min
Pyszny bezglutenowy omlet twarogowo - ryżowy

Pyszny bezglutenowy omlet twarogowo - ryżowy

stopaa
20 11 20 min
Cynamonowe babeczki z jabłkami

Cynamonowe babeczki z jabłkami

Renixx
34 45 100 min
Bezglutenowe i bez jajeczne racuszki z nasionami chia Bio

Bezglutenowe i bez jajeczne racuszki z nasionami chia Bio

Kinga Bajcar
71 37 30 min
Moskole

Moskole

smakujmy
20 13 15 min
Masło orzechowe z orzechów wloskich i laskowych

Masło orzechowe z orzechów wloskich i laskowych

Na widelcu
61 46 15 min
Wątróbka z rukolą i sosem malinowym

Wątróbka z rukolą i sosem malinowym

Barbara Strużyna
26 20 40 min
Warzywne sajgonki z sezamem i pastą z bobu

Warzywne sajgonki z sezamem i pastą z bobu

foodmania
26 11 35 min
Borówkowe kokilki z kuskusem i amarantusem

Borówkowe kokilki z kuskusem i amarantusem

foodmania
19 7 35 min
Trójsmakowe sorbety

Trójsmakowe sorbety

foodmania
24 17 145 min
Imbirowy krem z marchwi

Imbirowy krem z marchwi

foodmania
22 11 50 min
Szaszłyki z tuńczykiem

Szaszłyki z tuńczykiem

opuncja123
22 16 60 min
Mus agrestowy

Mus agrestowy

TomCook
32 23 20 min
Karczek z czarną fasolką w kapuście

Karczek z czarną fasolką w kapuście

paulina2157
41 26 60 min
Chlebki naan

Chlebki naan

_Róża_
25 13 160 min
Owsianka bez gotowania z melonem

Owsianka bez gotowania z melonem

dorotaR
22 14 0 min
Cynamonowy miód z mniszka lekarskiego

Cynamonowy miód z mniszka lekarskiego

Na widelcu
21 13 180 min
Warzywna zupa miso

Warzywna zupa miso

Iwona Kuczer
27 12 20 min
Krem z cukinii z makaronem ryżowym

Krem z cukinii z makaronem ryżowym

foodmania
22 13 30 min
Sushi po polsku

Sushi po polsku

foodmania
24 13 60 min
Omlet z fasolką szparagową

Omlet z fasolką szparagową

dorotaR
25 18 0 min
Kasza jaglana na śniadanie

Kasza jaglana na śniadanie

Barbara Strużyna
55 36 30 min
Sałatka z kaszą gryczaną i brokułem

Sałatka z kaszą gryczaną i brokułem

dorotaR
20 11 0 min
Sorbet jagodowy z nerkowcami

Sorbet jagodowy z nerkowcami

foodmania
24 10 130 min
Sałatka z brokuła i kurczaka na parze

Sałatka z brokuła i kurczaka na parze

dorotaR
22 16 0 min
Koktajl z jagód Goji i banana

Koktajl z jagód Goji i banana

Kinga Bajcar
58 27 25 min
Zupa miso

Zupa miso

Kinga Bajcar
37 25 30 min
Ciasteczka malezyjskie suji

Ciasteczka malezyjskie suji

smakujmy
19 9 45 min
Pomidorowo-kokosowa zupa miłosna

Pomidorowo-kokosowa zupa miłosna

dorotaR
22 11 30 min
Rukola w miodowo imbirowym sosie z chili

Rukola w miodowo imbirowym sosie z chili

dorotaR
21 14 0 min
Pizza na bogato

Pizza na bogato

dorotaR
24 12 0 min
Lody rabarbarowe

Lody rabarbarowe

paulina2157
26 22 120 min
Biszkopt jaglany z owocami

Biszkopt jaglany z owocami

foodmania
52 29 60 min
Ryż trzy kolory z pstrągiem tęczowym

Ryż trzy kolory z pstrągiem tęczowym

paulina2157
26 24 35 min
Zupa rybna

Zupa rybna

Tylko z Natury
24 10 60 min
Panna Cotta

Panna Cotta

Barbara Strużyna
30 21 15 min
Gulasz wegetariański fenkuł, cukinia, soczewica

Gulasz wegetariański fenkuł, cukinia, soczewica

Barbara Strużyna
30 17 45 min
Omlet z chorizo

Omlet z chorizo

dorotaR
20 9 15 min
Udka z cytryną i czosnkiem

Udka z cytryną i czosnkiem

smakujmy
20 10 90 min
Kotlet w kokosowej panierce

Kotlet w kokosowej panierce

Wafelek2601
19 10 30 min

Nie znaleziono aktualności
które zostały polubione
przez użytkownika.

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Ranking:
TOP 10

  • 371290 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72853 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet