Czekoladowe powidła śliwkowe
Iwona KuczerRodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: kakao
Składniki:
cukier trzcinowy BIO - 4 łyżki
Dodatkowe informacje:
Przepisów na tak zwaną "czekośliwkę" jest mnóstwo. Moim zdaniem ten jest najprostszy i najlepszy. Można go modyfikować dodając startą gorzką czekoladę, siekane orzechy. Jedyne o czym należy pamiętać to żeby nie dodać za dużo kakao. Będzie trzeba dorabiać powideł z samych śliwek, żeby ratować to co nam wyjdzie. Sprawdzone ;-)Takie "bogate" konfitury są bardzo lubiane przez dzieci, bo smakują trochę jak nutella. Świetne na naleśnikach.
Sposób przygotowania:
Odstawiamy na noc.
Wrzące powidła wkładamy do wyparzonych, małych słoików, szczelnie zakręcamy. Stawiamy słoiki do góry dnem, na zakrętkach i pozostawiamy do ostygnięcia. Odwracamy dopiero kiedy będą zimne.
To najszybszy sposób na skuteczne zabezpieczenie naszych przetworów :-)
Smacznego.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.