![Grzyby marynowane](/cache/r-w1-310x400/files/recipes/2014-08/2615-photo-main.jpg)
Grzyby marynowane
![](/cache/a32x32/files/users/74-avatar-2717966.jpg)
Rodzaj posiłku: przetwory
Kuchnia (region): polska
Specjalne: Wigilia
Składniki:
ZALEWA
oect 10% - 3/4 kieliszka
woda - 5 kieliszków
cukier - 1 + 1/2 łyżeczki
ziele angielskie - 2 szt.
liść laurowy - 1 szt.
Sposób przygotowania:
W dużym garnku zagotować wodę, osolić do smaku, włożyć grzyby i gotować na małym ogniu ok. 15 min. Osączyć na sicie, włożyć do słoików, dodać ziele angielskie i liść laurowy.
Grzyby w słoikach zalać zalewą. Słoiki starannie zamknąć, pasteryzować ok. 10 minut ( czyli do garnka wyłożonego ściereczką lub papierem włożyć słoiki i zalać zimną wodą zagotować). Słoiki wyjąć i odwrócić do góry dnem do ostygnięcia, przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.