Udka z cytryną i czosnkiem
smakujmyRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, cytrusy, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
bulion - 300 ml
białe wytrawne wino - 75 ml
cytryna - 1/2 szt.
masło - 1 + 1/2 łyżki
oliwa - 1 łyżka
mąka - 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Do gotującego się bulionu włożyć ząbki czosnku. Gotować na wolnym ogniu 20 minut.
Pokrojone na porcje udka obsmażyć na złoty kolor na oleju i maśle.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Obłożyć plasterkami cytryny i obgotowanym czosnkiem.
Do tłuszczu ze smażenia udek dodać mąkę, zrumienić energicznie mieszając. Wlać bulion i wino. Gotować aż sos zgęstnieje.
Sos przyprawić, wylać na udka. Zapiekać 40 min w 190 st. C.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.