Menu
  • Jak zacząć
  • Przepisy
  • Artykuły
  • Szefowie kuchni
  • Aktualności
Jak zacząć

Czytaj:

  • FAQ
  • Wprowadzenie
  • Nagrody
  • Użytkownicy
  • Ranking
Przepisy

Czytaj:

  • Najnowsze
  • Najwyżej oceniane
  • Na szybko
  • Wyróżnione
  • Zaawansowane wyszukiwanie
Artykuły

Czytaj:

  • Eko produkty
  • Kulinarne ABC
  • Podróże
  • Eko Styl
  • Eko Producenci
  • Miary i wagi
Szefowie kuchni

Czytaj:

  • Nikita
  • Dorota Rozbicka
  • wegeweda
  • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
  • Iwona Kuczer
  • Barbara Strużyna
  • Magdalena Nagler - foodmania
Aktualności

Czytaj:

  • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
  • Prenumerata
  • Gdzie dostać magazyn?
  • Konkursy!
Logowanie Rejestracja
  • Jak zacząć

    Czytaj:

    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy

    Czytaj:

    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły

    Czytaj:

    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni

    Czytaj:

    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności

    Czytaj:

    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
  • Otwórz wyszukiwarkę artykułów i przepisów
    Zamknij wyszukiwarkę artykułów i przepisów
Następny
  • Czy wiesz, że... 1 pęczek natki zaspokoi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C
  • Czy wiesz, że... okład z tartych jabłek likwiduje opuchlizny i wspomaga regenerację skóry po poparzeniach słonecznych. Zetrzyj jabłka, nałóż na twarz i pozostaw na około 20 minut, a po tym czasie umyj twarz. Stan skóry powinien poprawić się w krótkim czasie (okład nie nadaje się dla osób uczulonych na jabłko).
  • Czy wiesz, że... konjac wykorzystywany jest również w sektorze kosmetycznym i wellness do produkcji gąbek. Służą one do złuszczania skóry twarzy, poprawy mikrokrążenia i nadania skórze blasku. Świetnie sprawdzają się również do demakijażu.
  • Czy wiesz, że... nie należy mylić fasolki szparagowej ze szparagami. To dwie, zupełnie inne rośliny, należące do odmiennych rodzin. Niedojrzałe strąki fasolki szparagowej można spożywać na surowo, podobnie jak szparagi i stąd pochodzi jej nazwa.
  • Czy wiesz, że... jedna z wiodących na rynku firm herbacianych sprzedaje 200 milionów torebek herbaty ekspresowej tygodniowo. Papier użyty do ich produkcji mógłby pokryć 128 boisk piłkarskich. Na całym świecie zużywa się obecnie ponad 220 miliardów sztuk dwukomorowych torebek herbaty rocznie.
  • Czy wiesz, że... pietruszka to jedno z warzyw, które niwelują znużenie i wspomagają koncentrację, wprawia w dobry nastrój i łagodzi stres, dlatego powinny o niej pamiętać osoby, które pracują na wysokich obrotach, pod presją czasu
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest solidnym filarem kuchni francuskiej, zawiera się w tzw. „bouquet-garni” razem z liściem laurowym i tymiankiem
  • Czy wiesz, że... młode drzewa kakaowe potrzebują dużo cienia, dlatego sadzi się je między rzędami wyższych drzew, np. palm kokosowych i bananowych, które chronią przed intensywnym działaniem promieni słonecznych
  • Czy wiesz, że... natka jest niskokaloryczna, 1 pęczek dostarcza 25 kcal
  • Czy wiesz, że... kwiaty szczypiorku są jadalne! Mają cebulowo-czosnkowy smak i mogą pełnić funkcję dekoracyjną w sałatkach, kanapkach, makaronach, jajecznicy, pastach twarogowych, sosach, dipach czy daniach mięsnych.
  • Czy wiesz, że... szparagi zawierają dużo puryn, które mogą powodować gromadzenie się kwasu moczowego w organizmie. Nie powinny ich spożywać osoby cierpiące na dnę moczanową i kamienie nerkowe.
  • Czy wiesz, że... herbatkę z czystka mogą pić dzieci już od trzeciego miesiąca życia. Wzmacnia odporność i nie powoduje skutków ubocznych. Można ja wprowadzić jako drugą lub trzecią herbatkę w diecie dziecka.
  • Czy wiesz, że... szacuje się, że rocznie spożywa się ponad 8 milionów ton kawy, natomiast w ciągu dnia wypija się 2 miliardy filiżanek tego naparu na całym świecie
  • Czy wiesz, że... nasiona szczypiorku przechowywane w temperaturze -20 st. C mogą kiełkować nawet po 6 latach.
  • Czy wiesz, że... w Polsce przeciętne roczne spożycie kawy kształtuje się na poziomie ok. 3 kg na osobę
  • Czy wiesz, że... masa 1000 sztuk suchych nasion grochu siewnego łuskowego waha się od 120 do 350 gramów, a zdolność do kiełkowania zachowują przez 5-7 lat.
  • Czy wiesz, że... kiedy masz zły humor, sięgnij po banana. Naukowcy twierdzą, że banany poprawiają humor i dowodzą, że jest to związane z wysoką zawartością tryptofanu – bardzo ważnego aminokwasu. Tryptofan ulega przemianie w serotoninę, neuroprzekaźnik zwany „hormonem szczęścia”, który odpowiada za pozytywne emocje, takie jak radość.
  • Czy wiesz, że... o stosowaniu kakao w okresie od IX wieku p.n.e do III wieku n.e świadczą stwierdzone pozostałości, występującej w kakao teobrominy, na ściankach glinianych naczyń codziennego użytku z tamtych lat
  • Czy wiesz, że... picie naparów z czystka może hamować postęp boreliozy i namnażanie się bakterii odpowiedzialnych za tę chorobę.
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński jak inne nagonasienne nie wydaje owoców, jednak wytwarza nasiona przypominające śliwki. Są pokryte mięsistą osnówką, której zapach przypomina woń zjełczałego masła
  • Czy wiesz, że... dawniej ziarno kakaowe wykorzystywano jako środek płatniczy i wskazuje się, że była to pierwsza waluta, którą podrabiano poprzez wsypywanie grudek ziemi do łuski po usunięciu jądra z zarodkiem
  • Czy wiesz, że... miłorząb japoński podobnie jak sosna czy świerk jest przedstawicielem roślin nagonasiennych, jednak wyjątkowo nie wykształcił on szpilek, a duże spłaszczone liście, które żółkną i opadają na zimę
  • Czy wiesz, że... w tradycji Majów, mężczyzna podczas zaręczyn był zobowiązany obdarować wybrankę ziarnami kakao.
  • Czy wiesz, że... olejek eteryczny z ziela czystka lub wywar z czystka wykazują działanie odstraszające owady, w tym kleszcze. Polecany jest szczególnie osobom, które często spędzają czas w lasach i na łąkach.
  • Czy wiesz, że... w dobie walki z zalewającym nas plastikiem powstają wielorazowe naczynia ze skrobi kukurydzianej takie jak kubki, talerzyki, miseczki, pojemniki na lunch, a także sztućce i słomki. Mimo tego, że wyglądają jak plastikowe, rozkładają się w glebie lub kompoście od 1 roku do 3 lat! Plastik do pełnego rozłożenia potrzebuje aż 450 lat i zmienia się w drobne cząsteczki plastyku! Poza tym naczynia z kukurydzy są bezpieczne, wolne od BPA, ftalanów czy PCV.
  • Czy wiesz, że... intensywny, owocowy zapach przy ogonku mango świadczy, że owoc jest dojrzały. „Afrykańskie mango” znane jako środek na odchudzanie to nie mango! Nazwa wzięła się stąd, że roślina Irvingia gabonensis pochodzi z Afryki, a jej owoce wyglądem przypominają mango. Na świecie jest blisko 1000 odmian mango.
  • Czy wiesz, że... ze względu na możliwe skażenie azotanami oraz kumulację metali ciężkich, rzodkiewkę najlepiej kupować w sklepach z żywnością ekologiczną.
  • Czy wiesz, że... młode liście rzodkiewki są jadalne i smaczne. Zawierają witaminę C, oczyszczają i wspomagają trawienie. Stanowią genialny dodatek do zup, koktajli, czy zapiekanek. Świetnie sprawdzą się jako farsz do wytrawnych babeczek czy baza do pesto. Mogą być też smacznym i atrakcyjnym zamiennikiem dla szpinaku czy jarmużu.
  • Czy wiesz, że... im większy i cięższy grejpfrut żółty, tym jest bardziej soczysty. Ponadto powinien mieć spłaszczone końce, ponieważ grejpfruty z końcami wydłużonymi mają zazwyczaj grubą skórę i mało soku. Końcówki nie powinny być miękkie ani zazielenione. Grejpfruty możesz przechowywać nawet do dwóch tygodni w temperaturze pokojowej. Gdy chcesz przechować je dłużej umieść w najcieplejszym miejscu lodówki. Jeśli przeszkadza ci gorzki smak grejpfruta spróbuj zjeść go z cynamonem.
  • Czy wiesz, że... acai rosną na palmach, zebrane w grona. Mają ogromną pestkę, która stanowi ok. 90% owocu, dlatego zazwyczaj w sklepie znajdziemy sam sproszkowany miąższ lub w postaci soku w butelce.
  • Czy wiesz, że... według japońskich wierzeń miłorząb japoński miał chronić przed pożarami. Legenda się ziściła w 1923 roku - po silnym trzęsieniu ziemi spłonęło prawie całe Tokio. Jako jeden z nielicznych budynków przetrwała świątynia - osłonięta wielkim miłorzębem, a ludzie w niej ukryci ocaleli
  • Czy wiesz, że... neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... największe, ekologiczne plantacje kawy znajdują się w Brazylii, Kolumbii, Peru, Meksyku (ok. 60% powierzchni upraw światowych) oraz w Afryce (ok. 30% powierzchni - głównie w Etiopii)
  • Czy wiesz, że... aby dłużej cieszyć się świeżością rzodkiewek należy przechowywać je w naczyniu wypełnionym wodą tak, aby niewielka część korzeni rzodkiewki była w niej zanurzona. Innym sposobem na przedłużenie świeżości jest odcięcie liści i umieszczenie rzodkiewek na wilgotnej ściereczce w szczelnie zamkniętym pojemniku
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki jest moczopędna – pomaga w walce z obrzękami
  • Czy wiesz, że... inne nazwy, pod którymi występuje roślina konjac to słoniowa bulwa, wężowa palma, diabli język, trupi kwiat czy lilia voodoo.
  • Czy wiesz, że... oprócz wszystkim nam znanej kukurydzy o ziarnach żółtych w sprzedaży znaleźć możemy również kukurydzę niebieską! Swój intensywny kolor zawdzięcza wysokiemu stężeniu antocyjanów. Ma słodki, orzechowy smak i doskonale sprawdza się jako zdrowa przekąska, np. w postaci popcornu czy chrupek.
  • Czy wiesz, że... szczupłą sylwetkę będziesz zawdzięczać jabłku zjedzonemu na 30 minut przed posiłkiem. Jabłko to również świetna przekąska, gdy jesteś w ruchu.
  • Czy wiesz, że... w Chinach nasiona miłorzębu japońskiego są uważane za przysmak, a z osnówki wytwarza się mydło
  • Czy wiesz, że... szparagi można jeść także na surowo, należy jedynie usunąć zdrewniałe końce ich łodyg.
  • Czy wiesz, że... nazwa Ashwaghanda pochodzi z języka sanskryckiego i jest połączeniem słowa „ashwa” (oznacza konia) i „gandha” (oznacza zapach). Nazwa wzięła się stąd, że świeży korzeń rośliny ma nieprzyjemny zapach przypominający zapach konia.
  • Czy wiesz, że... makaron konjac (shirataki) ze względu na swój wygląd często nazywany bywa także białym wodospadem.
  • Czy wiesz, że... natka pietruszki neutralizuje ostre zapachy, wystarczy przegryźć kilka listków, by odświeżyć oddech, np. po zjedzeniu czosnku, żucie listków poleca się również palaczom, ponieważ poprawia nieświeży oddech
  • Czy wiesz, że... po spożyciu szparagów u średnio 40-50% osób pojawia się nieprzyjemny zapach moczu. Zjawisko to spowodowane jest związkami siarki występującymi naturalnie w szparagach. Co ciekawe, jedynie 10% nadwrażliwych węchowo osób jest w stanie poczuć tą nieprzyjemną woń.
  • Czy wiesz, że... kakao wykorzystywano głównie do sporządzania gorzkiego napoju xocolatl (ziarna poddane fermentacji i prażeniu mieszano z wodą, miodem, mączką kukurydzianą oraz chilli)
  • Czy wiesz, że... banany są radioaktywne, ale spokojnie… za promieniotwórczość bananów odpowiada jeden z izotopów potasu. Nie należy się jednak tym przejmować, ponieważ żeby uzyskać jakiekolwiek minimalne efekty choroby popromiennej, trzeba byłoby zjeść około 5 mln bananów naraz. To zjawisko tzw. naturalnej promieniotwórczości i spożywanie bananów nie wpływa negatywnie na nasze zdrowie. Oprócz bananów, podobne właściwości wykazują również orzechy brazylijskie, awokado, czerwona fasola, marchew.
  • Czy wiesz, że... z jednego drzewa uzyskuje się rocznie 0,5 – 2 kg ziarna, co daje około 350 kg z jednego hektara, a przy bardzo dobrych warunkach 1-1,5 t surowego ziarna w roku
  • Czy wiesz, że... wszystkie jabłka ciemnieją po przekrojeniu, ale tempo tego procesu różni się w zależności od odmiany. Aby zapobiec reakcjom enzymatycznego brązowienia, skrop owoc sokiem z cytryny albo posyp cukrem.
Jesteś tu:Strona głównaUżytkownicydkrzewKomentarze
Zobacz:
Profil
Zobacz:
Przepisy
Przeglądasz:
Komentarze
Zobacz:
Polubione
News: Skąd czerpać białko w diecie wegańskiej?
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
fajny temat -  to jest chyba podstawowe pytanie które słyszą początkujący weganie " a co z białkiem?" na szczęście jak wykazano w artykule lista produktów zawierających białko jest długa. No i nawet weganie mają swoje pełnowartościowe białko - komosa ryżowa mimo że nie jest pochodzenia odzwierzęcego zawiera komplet aminokwasów egzo i endogennych ( tak jak mięso, jaja, mleko)
25.07.2016, godz. 14:24
News: Jak długo namaczać algi?
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
super, bardzo przydatne informacje
25.07.2016, godz. 14:17
Przepis: Domowe czekoladki cynamonowe
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
uwielbiam proste i szybkie przepisy
06.07.2016, godz. 14:11
Przepis: Szybka pasta z makreli i awokado z roszponką
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
super przepis - generalnie mam problem ze smakiem awokado a makrela z roszponką , które uwielbiam na pewno zdominują całą potrawę
06.07.2016, godz. 14:09
News: Algi - od tysiącleci wzbogacają dietę
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
długo nie mogłam ich przemycić w danach dla dzieci - teraz mielę je w młynku do kawy i dodaję do wszystkiego co się da i dzieci zajadają ze smakiem....
06.07.2016, godz. 14:04
News: Wybieramy nowe nagrody na gotujwstylueko.pl
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
również jestem za pozostawieniem kaszy jaglanej...
06.07.2016, godz. 14:01
Przepis: Wegańska tarta z herbatą matcha
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
bardzo podoba mi się pomysł na spód - muszęwypróbować ! 
06.07.2016, godz. 11:56
Przepis: Wegański majonez
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
dla leniwych - zawsze można skorzystać z fasolki w puszce - często tak robię i majonez gotowy w 2 min.
06.07.2016, godz. 11:53
Przepis: Lody chałwowo - kokosowe z orzechami, idealne danie na upały
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
uwielbiam zarówno tahini jak i mleko kokosowe - na pewno spróbuję!
06.07.2016, godz. 11:49
News: Konkurs na najlepszą jaglankę rozstrzygnięty
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
GRATULACJE dla zwycięzcy !! Nie pozostaje mi nic innego jak tylko ugotować to cudo...
09.06.2016, godz. 10:35
Przepis: Zupa krem z topinamburem
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
no to po długich poszukiwaniach topinambur mam i ja !!! - taki prosto od rolnika -  dzisiaj go wypróbuję.
11.05.2016, godz. 10:14
Przepis: Dlaczego ten codzienny poranny nawyk pomaga oczyścić organizm, przyspiesza metabolizm, poprawia trawienie i ...?
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
a dla zmiany smaku - polecam od czasu do czasu przygotować wywar z kilku plasterków imbiru i kilku goździków i do takiej już lekko schłodzonej wody dodawać cytrynę - jest smaczne i daje "moc"!!
11.05.2016, godz. 10:07
Przepis: Wariacje na temat chleba bez mąki
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
Często robię w domu podobny - najlepsze w nim jest to ,że można zmieniać składniki - ( np dodawać inne płatki: ryżowe, z quinoi i zawsze wychodzi pyszny. Żeby się nie kruszył ja dodaję odrobinę agar agar
05.04.2016, godz. 12:39
Przepis: Migdałowy mazurek z daktylowym karmelem
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
wygląda cudnie
18.03.2016, godz. 19:21
Przepis: Ciasteczka amarantusowe z bananem i daktylami
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
nigdy nie stosowałam erytrolu, ciekawa jestem czy on ma jakiś wyczuwalny smak ? czy jest raczej neutralny ? 
16.03.2016, godz. 11:52
Przepis: Omlet marchewkowo-kokosowo-piernikowy
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
brzmi ciekawie - przetestuje na moich dzieciach ! 
16.03.2016, godz. 11:50
News: Wielkanoc w zdrowym wydaniu
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
Dla tych, którzy nie mogą jeść orzechów , natomiast dobrze tolerują strączki polecam również majonez domowej roboty z białej fasoli jest przepyszny i ma oryginalny smak idealnie pasujący do sałatek jarzynowych, tak często goszczących na naszych stołach.
16.03.2016, godz. 11:18
Przepis: Gryczane babeczki z kremem ryżowym
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
ciekawy przepis
08.03.2016, godz. 10:51
Przepis: Bananowe lody z kruszonym kakao
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
super
08.03.2016, godz. 10:50
Przepis: Tartaletki na zimno z kokosowym kremem jaglanym i malinami
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
na pewno smaczne
08.03.2016, godz. 10:49
Przepis: Jaja faszerowane w skorupkach
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
robię podobne bardzo je lubię
05.03.2016, godz. 19:35
Przepis: Zupa buraczano-jaglana z kokosową nutą
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
wygląda cudnie
05.03.2016, godz. 19:31
Przepis: Zielenina z egzotyczną słodyczą
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
uwielbiam takie zieleniny
05.03.2016, godz. 19:31
Przepis: Sałatka na modłę boliwijską
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
komosa mix kolorów?
05.03.2016, godz. 19:28
Przepis: Pralinki jaglano- amarantusowe z makiem
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
super podane
05.03.2016, godz. 19:26
Przepis: Migdałowe babeczki z wanilią i malinami
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
wyglądają smakowicie
05.03.2016, godz. 19:25
Przepis: Sezamki
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
moje zawsze są jakieś takie gumiaste, ale w myśl zasady ćwiczenie czyni mistrza , zapewne spróbuję jeszcze kilka razy
04.03.2016, godz. 12:56
News: Nie taki cukier straszny, jak go malują - czyli źródła cukru w diecie
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
Dodałabym tylko żeby uzupełnić podział cukrów, że w skład cukrów prostych wchodzi również galaktoza, która występuje tylko w połączeniu z białkami lub tłuszczami. Natomiast do grupy polisacharydów przyswajalnych poza wymienionymi skrobią i glikogenem należy również zaliczyć dekstryny (składają się z mniejszej niż skrobia liczby cząsteczek wody)
04.03.2016, godz. 12:07
Przepis: Jaglane kokosanki
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
smakują jeszcze lepiej i są zdecydowanie zdrowsze. do wyciskania takich kształtów mam maszynkę - kiedyś robiłam je jako zwykłe ciasteczka okrągłe , były trochę mniej chrupiące ale też pyszne
04.03.2016, godz. 11:45
Przepis: Grillowany udziec z indyka na wstążkach z cukinii z olejem lnianym
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
pięknie podany
04.03.2016, godz. 11:35
Przepis: Pieczone topinambury
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
mam problem z dostaniem topinamburu - bardzo żałuję....
04.03.2016, godz. 11:34
Przepis: Lniane krakersy dyniowe
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
muszę wypróbować na moich "niedyniowych" dzieciach
04.03.2016, godz. 11:33
Przepis: Cebularze z mąki dyniowej
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
musi być pyszne, spóbuję
04.03.2016, godz. 11:32
Przepis: Ciasto owsiano- migdałowe z owocami
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
ciekawy pomysł...
04.03.2016, godz. 11:30
Przepis: Ryżowe babeczki bananowe
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
nie mam szczęscia do mufinek , ale chyba znowu spróbuje , może mi wyjdą
01.03.2016, godz. 15:06
Przepis: Chałka jaglana z serem i kruszonką amarantusową
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
wygląda super szkoda tylko ze z drożdżami, których nie możemy
01.03.2016, godz. 15:05
Przepis: Owsiane tartaletki z winogronami
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
już mam wizje na nasze bezglutenowe , zastanawiam sie tylko czy tych tartaletek nie podpiec chwilkę ,  żeby płatki nie były surowe
01.03.2016, godz. 10:24
Przepis: Biszkopt jaglany z owocami
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
muszę koniecznie spróbować - wygląda przepięknie
01.03.2016, godz. 10:20
News: Jagody goji - owoce długowieczności
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
nasze ulubione...
01.03.2016, godz. 09:23
Przepis: Zupa z pasternaku i suszonych śliwek
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
uwielbiam pasternak , szkoda ze w sklepach nie jest tak powszechny
01.03.2016, godz. 09:20
News: Gorzkie pestki moreli – niepozorne kontrowersyjne nasiona!
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
przy chorobach nowotworowych człowiek decyduje się na wiele ,  Coraz częściej słyszy się o osobach, które własnie w ten sposób się leczą i mają bardzo zadowalające wyniki
01.03.2016, godz. 09:20
News: Komosa ryżowa
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
najdelikatniejsza w smaku jest biała. Ale najbardziej uwielbiam wyrazisty smak czerwonej.
01.03.2016, godz. 09:13
Przepis: Truskawkowo-malinowy odlot
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
ulubione moich dzieci
29.02.2016, godz. 17:27
Przepis: Gdy masz ochotę na coś ale nie wiesz na co
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
wygląda apetycznie muszę spróbować
29.02.2016, godz. 17:27
Przepis: Makowo-migdałowe ciasteczka ze śliwkami
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
Bardzo ładne szkoda , że nie dla alergików
29.02.2016, godz. 16:07
Przepis: Krem czekoladowy z orzechów i rodzynek
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
szkoda, że moje dzieci nie mogą orzechów na pewno smakuje wyśmienicie, my na otarcie łez robimy równie pyszny tylko ze słonecznika
29.02.2016, godz. 14:28
Przepis: Ciasto z ciecierzycy
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
słodkie ciasta warzywne są najlepsze ale z ciecierzycy jeszcze nie jadłam
29.02.2016, godz. 13:53
Przepis: Dietetyczne ciasto marchewkowe
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
marchewkowe moje ulubione - w naszej wersji koniecznie bezmleczne...
29.02.2016, godz. 13:08
Przepis: Pasztet z soczewicy i jagły
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
uwielbiam soczewice i takie miksy z niej zrobione
27.02.2016, godz. 14:36
Przepis: Mus morelowy
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
to jest coś dla moich dzieci....super
27.02.2016, godz. 14:34
Przepis: Marmolada śliwkowo-imbirowa
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
szkoda, że znalazłam ten przepis zimą , już mam na niego ochotę....
27.02.2016, godz. 14:32
News: Canihua - andyjskie ziarenka
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
u mnie w sklepach eko nie ma - szkoda - muszę poszperać w sieci
27.02.2016, godz. 10:40
News: Lucuma –naturalny słodzik z Amazonii
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
stosował już ktoś ? 
27.02.2016, godz. 10:37
News:
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
Bardzo ciekawe , wcześniej nie słyszałam o takim superfood, muszę spróbować
27.02.2016, godz. 10:35
Przepis: Pizza fit na spodzie z mąki z ciecierzycy
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
wygląda pięknie i bez drożdży na które moje dzieci są uczulone - spróbujemy.
27.02.2016, godz. 10:30
Przepis: Chleb samo ziarno
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
zamiast otrębów pszennych i płatków jaglanych można wrzucić bezglutenowe zamienniki - płatki jaglane , quinoa czy ryżowe i mamy bezglutenowy chlebek. Nie polecam podgrzewania oleju lnianego - zamiast niego dokładam olej kokosowy i jeszcze łyżeczkę agar agar , wtedy chlebek sie nie kruszy
26.02.2016, godz. 13:44
News: Glony kombu i wakame – nie tylko w kuchni japońskiej
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
wszystkie strączki ( soczewica też) ugotowane z wodorostami lepiej się trawi. Osoby, które maja problemy jelitowe po zjedzeniu produktów strączkowych powinny spróbować właśnie tej metody przyrządzania
26.02.2016, godz. 13:39
News: Agar - roślinna "żelatyna"
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
wodorosty agar agar zawierają całkiem sporo wapnia - w 100g jest ok 400 mg tego pierwiastka, co prawda nikt nie zużyje na raz 100 g proszku ale i tak dla bezmlecznych jest to ważny element pozwalający uzupełnić wapń w organiźmie
26.02.2016, godz. 13:33
Przepis: Kluseczki czosnkowe ze szpinakiem
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
musza być pyszne - zaraz je wypróbuję
26.02.2016, godz. 11:54
Przepis: Batatowo-kokosowe ciasteczka z kruszonym ziarnem kakao
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
takich jeszcze nie robiłam , na pewno spróbuję
26.02.2016, godz. 11:34
Tofu - z czym to się je?
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
najbezpieczniej kupować tylko ekologiczne - są zazwyczaj trochę lepsze w smaku np wspomniany wcześniej Solida Food
26.02.2016, godz. 10:49
Mąki mącą
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
dla bezglutenowców jest jeszcze mąka z sorgo, mąka z pestek dyni i mąka z manioku
26.02.2016, godz. 10:25
Ziarnko do ziarnka zbierze się ryżu miarka
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
ziarna ryżu dzikiego zawiera związki o działaniu antyoksydacyjnym ( badania przeprowadzone w USA wykazały , że jego działanie antyoksydacyjne jest 30 razy większe niż ryżu białego
26.02.2016, godz. 10:18
Przepis: Kasza jaglana na śniadanie
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
nasze codzienne śniadania , desery z kaszy jaglanej z różnymi dodatkami - dzieci je uwielbiają
26.02.2016, godz. 10:10
Przepis: Bezglutenowe i bez jajeczne racuszki z nasionami chia Bio
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
jeśli ktoś nie chce korzystać z sody oczyszczonej polecam ekologiczny proszek do pieczenia z kamieniem winnym. Korzystam z niego i wszystko wyrasta równie ładnie jak na sodzie czy zwykłym proszku do pieczenia
26.02.2016, godz. 10:08
Przepis: Orzechowo-śliwkowe trufle czekoladowe
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
u nas to są tzw kulki mocy w różnych wersjach - uwielbiamy je
26.02.2016, godz. 09:57
Przepis: Kremowa zupa z zielonego groszku
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
polecam zrobienie z suszonego ekologicznego zielonego groszku - wtedy będzie jeszcze bardziej EKO , Ja dodaję jeszcze pasternak zamiast ziemniaków
26.02.2016, godz. 09:55
Przepis: Najprostrza Szarlotka z kaszy jaglanej :-)
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
robię podobną tylko z płatków - uwielbiam takie proste ciasta
26.02.2016, godz. 09:47
News: Mamy zwycięzcę konkursu !!!
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
wyglądają cudnie ! 
26.02.2016, godz. 09:45
Przepis: Szyszki z ryżu preparowanego BIO
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
ja robię szyszki z płatków kukurydzianych -  również pyszne
26.02.2016, godz. 09:36
Przepis: Łosoś wędzony w woku
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
bardzo ciekawy przepis ! 
26.02.2016, godz. 08:52
Przepis: Czekolada z jagodami goji
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
a dla alergików zamiast czekolady mlecznej można dodać mleko kokosowe do czekolady gorzkiej i zrobić swoją czekoladę mleczną + wspomniane bakalie - pychota
26.02.2016, godz. 08:47
Przepis: Ziemniaczane kulki
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
potwierdzam z piekarnika też są super i zdecydowanie bardziej eko...
26.02.2016, godz. 08:44
News: Jagody acai – bogactwo przeciwutleniaczy z Amazonii
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
ze względu na liczne zalety, rdzenni mieszkańcy Amazonii wykorzystują ACAI w celu utrzymania właściwego stężenia glukozy we krwi, w łagodzeniu objawów menstruacyjnych , przy niestrawności oraz w celu wsparcia układu sercowo-naczyniowego
26.02.2016, godz. 08:40
Przepis: Biszkopt z soczewicy
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
Podobne właściwości ma woda z ciecierzycy
26.02.2016, godz. 07:44
News: Kasza jaglana - stare nowe dobro narodowe
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
Jako ciekawostkę dodam, że najstarsze ślady prosa odnaleziono w Chinach i pochodzą z okresu około 8,5-t tys lat p.n.e.
25.02.2016, godz. 19:48
News: Gluten – krótka charakterystyka
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
doprecyzowałabym , że w skład glutenu wchodzą 3 rodzaje białek prostych
- prolamina (gliadyna) - stanowi ok 50% białek w glutenie i to ona odgrywa najważniejszą rolę w celiakii
pozostałe to glutenina i albuminy
25.02.2016, godz. 19:43
News: Olej kokosowy. Najzdrowszy olej świata ? 
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
podstawa mojej kuchni...
25.02.2016, godz. 19:12
News: Amarantus – pseudozboże pełne cennych składników!
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
warto dodać, że najwięcej skwalenu znajduje się w oleju z amarantusa aż 6300 mg/100g, natomiast w samych nasionach jest go 590 mg/100g
25.02.2016, godz. 19:11
Przepis: Trójkolorowe ciasto z komosy
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
Bardzo ciekawy przepis - czarna komosa w smaku przypomina mi trochę mak - jestem ciekawa jak to się komponuje w całości - na pewno spróbuję
25.02.2016, godz. 18:56
Jogurt domowej roboty
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
jest również rozwiązanie dla osób które z różnych względów nie mogą lub nie chcą jeść mleka i jego przetworów. Wykorzystując kasze, mleko kokosowe i żywe kultury bakterii można wyczarować cudne jogurty roslinne
25.02.2016, godz. 14:20
News: Korzeń maca - afrodyzjak wśród superfoods
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
pod tym delikatnym smakiem to raczej bym się nie podpisała. Przez długi okres piłam macę ze względu na problemy z tarczycą - moim zdaniem smak ma okropny - ale czego sie nie robi dla zdrowia
25.02.2016, godz. 14:15
Przepis: Domowa granola
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
ja zamiast wody i miodu na który uczulone są moje dzieci, dodaję olej kokosowy i łyżkę słodu ryżowego - dzięki temu granola nabiera cudnego smaku
25.02.2016, godz. 14:10
Przepis: Kremowa zupa z czerwonej soczewicy
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
uwielbiam zupę krem z soczewicy, ja na koniec dodaję jeszcze prażone pestki dyni i sezamu nieoczyszczonego do posypania. a w trakcie gotowania obowiązkowo imbir
25.02.2016, godz. 14:05
Przepis: Amarantusowe bułeczki z jagodowym dżemem chia
dkrzew
dkrzew powiedział/a:
czy bułki w smaku są bardziej słodkie czy można je wykorzystać również do innych past na ostro?
25.02.2016, godz. 14:01

Dodaj przepis i zdobądź
punkty

dodaj przepis

Czytaj:
Zgłaszanie przepisu

Wszystkie przepisy wprowadzone przez Użytkowników serwisu muszą zostać zatwierdzone przez Administratora, dopiero wtedy będą widoczne w zakładce Przepisy.

Jeżeli dodałeś przepis i nie widzisz go na liście swoich wpisów - prosimy o chwilę cierpliwości, przepis pojawi się w serwisie po zaakceptowaniu treści przez Administratora.

Szczegółowe informacje znajdziesz w Regulaminie serwisu.

Ranking:
TOP 10

  • 371190 Renixx Renixx
  • 207218 gosia56 gosia56
  • 204683 Stokrotka Stokrotka
  • 167278 paulina2157 paulina2157
  • 127267 H A B I B I  ☺ H A B I B I ☺
  • 118915 Zielone Koktajle Zielone Koktajle
  • 114804 Zdrowie na języku Zdrowie na języku
  • 99927 Bożena1960 Bożena1960
  • 88321 annaeko annaeko
  • 72808 dorotaR dorotaR
zobacz cały ranking
wróć na górę strony
Patronem serwisu jest Bioplanet
  • Jak zacząć
    • FAQ
    • Wprowadzenie
    • Nagrody
    • Użytkownicy
    • Ranking
  • Przepisy
    • Najnowsze
    • Najwyżej oceniane
    • Na szybko
    • Wyróżnione
    • Zaawansowane wyszukiwanie
  • Artykuły
    • Eko produkty
    • Kulinarne ABC
    • Podróże
    • Eko Styl
    • Eko Producenci
    • Miary i wagi
  • Szefowie kuchni
    • Nikita
    • Dorota Rozbicka
    • wegeweda
    • Anita Zegadło Od A do Z ugotujesz
    • Iwona Kuczer
    • Barbara Strużyna
    • Magdalena Nagler - foodmania
  • Aktualności
    • Magazyn Gotuj w stylu eko.pl
    • Prenumerata
    • Gdzie dostać magazyn?
    • Konkursy!
    • Kontakt
    • FAQ / pomoc
    • Regulamin i polityka prywatności
    • Polityka plików cookie
Created by emabe.pl
Serwis internetowy gotujwstylueko.pl wykorzystuje pliki cookies, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów.
Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookies. Szczegółowe informacje znajdziesz w zakładce Polityka Prywatności. rozumiem

Czy rejestracja jest konieczna do korzystania z zasobów serwisu?

Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.

Gdzie mogę znaleźć Regulamin serwisu?

Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.

Dlaczego nie mogę się zalogować?

Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:

1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.

2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.

3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.

W jaki sposób mogę się wylogować z serwisu?

Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).

Jak mogę szybko dotrzeć do interesujących mnie treści w serwisie?

Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:

- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,

- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.

Jak mogę usunąć przepis z ulubionych?

Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.

Jak mogę skomentować przepis?

Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).

Gdzie mogę zobaczyć ile mam punktów na koncie?

Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:

- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.

- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).

W jaki sposób mogę wymienić punkty na nagrody?

Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).

czytaj więcej na bioplanet