Ziemniaczane kulki
Iwona KuczerRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna, dla dzieci
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, jajka, pszenica
Składniki:
średnie jajka BIO - 2 szt.
mąka pszenna BIO - 4 łyżki
sól. pieprz - 1 trochę
Dodatkowe informacje:
Świetna alternatywa dla gotowanych ziemniaków - dzieciaki je uwielbiają. Masę możemy urozmaicić dodając posiekaną pietruszkę, drobno posiekane i podsmażone pieczarki, posiekane oliwki, suszone pomidory i wiele innych dodatków.Sposób przygotowania:
Ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) przeciskamy przez praskę, dodajemy jajka, mąkę, trochę pieprzu (uważamy z solą, ziemniaki były solone przy gotowaniu), szybko zagniatamy miękkie ciasto, takie jak na kopytka.
Rozgrzewamy olej na głębokiej patelni, w tym czasie z masy lepimy małe kulki, wielkości małego orzecha włoskiego. Uważamy, żeby za bardzo nie mieszać masy, bo zrobi się za luźna.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.