Biszkopt z soczewicy
Kinga BajcarRodzaj posiłku: ciasta, desery, pieczywo
Kuchnia (region): polska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Składniki:
Mąka ziemniaczana Bio - 4 łyżki
Dodatkowe informacje:
Woda z soczewicy zawiera w sobie bardzo dużo białka, dlatego zachowuje się jak białko z jajka kurzego.Podczas pieczenia biszkoptu możemy użyć wody z np 2 puszek soczewicy, po prostu podwoić składniki, a biszkopt wyjdzie nam wyższy.
Jest to świetna alternatywy dla wegan i wegetarian.
Sposób przygotowania:
Puszkę otwieramy i przecedzamy soczewicę.
Należy pamiętać, aby wody nie wylewać.
Dodę przelewamy do wysokiego naczynia i ubijamy mikserem na wysokich obrotach tak samo jak białka z jajek.
Na samym końcu ubijania, gdy piana będzie już sztywna i błyszcząca, partiami dodajemy cukier z Agawy. Ponownie ubijamy.
Na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy wszystko szpatułką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.