Adaptogeny
– antidotum na stres, sposób na wzmocnienie odporności?
A gdyby się okazało, że i na stres, i na odporność i na dobre samopoczucie? I jeszcze są na to dowody naukowe? No to nie pozostaje nam nic innego, jak je poznać i spróbować!
– antidotum na stres, sposób na wzmocnienie odporności?
A gdyby się okazało, że i na stres, i na odporność i na dobre samopoczucie? I jeszcze są na to dowody naukowe? No to nie pozostaje nam nic innego, jak je poznać i spróbować!
Żywienie dzieci starszych, młodzieży
Kiedy dziecko jest malutkie, w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym, to rodzice decydują co dostanie na swoim talerzu, uczą smaków i nawyków żywieniowych. Kiedy dziecko rośnie i staje się nastolatkiem, coraz mniej słucha rodziców w kwestii żywienia. Młodzież lubi podkreślać swoją niezależność przez dokonywanie samodzielnych wyborów. Dotyczy to również wyborów żywieniowych. Niestety, niewłaściwe odżywianie w wieku młodzieńczym prowadzi do niedoborów oraz skutkuje fatalnymi nawykami na dalsze życie. Organizm nastolatka, będącego w fazie rozwoju psychicznego oraz fizycznego potrzebuje urozmaiconej diety, dostarczenia wielu składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania.
Włoszczyzna to zestaw warzyw, sprzedawany w postaci pęczków, służący przede wszystkim jako podstawa przygotowania wywaru. Najczęściej w skład włoszczyzny wchodzą: marchew, pietruszka, seler, por, cebula, czasami też biała kapusta (w niektórych rejonach Polski kapustę również dodaje się do wywaru). Legenda głosi, że włoszczyznę na polskie stoły sprowadziła królowa Bona z Włoch, co tłumaczy nazwę produktu. Czy naprawdę te warzywa zawdzięczamy owej Królowej? Pierwotnie wyraz „włoszczyzna” oznaczał wszystko, co włoskie, a więc język, obyczaje, strój, podobnie jak „polszczyzna” to co polskie.
Wartość (IG) określa nam tempo wzrostu poziomu cukru po spożyciu danego pokarmu. Wskazuje zatem pokarmy, które po spożyciu szybko, a które powoli podnoszą poziom cukru we krwi.
Indeks glikemiczny odnosi się tylko do produktów zawierających węglowodany.
Wzorzec stanowi glukoza z wartością IG = 100, co nie znaczy, że jest to maksymalna wartość.
Indeks glikemiczny (IG) to jedna z wartości którą warto brać pod uwagę przy planowaniu jadłospisu. Podstawy IG znajdziesz w artykule "Indeks glikemiczny – jak cukier wpływa na nasz organizm". W poniższym artykule omówimy czym jest ładunek glikemiczny, zależność między indeksem a ładunkiem, podpowiemy jak przyrządzić posiłki, żeby IG potrawy był niższy, zaproponujemy zamienniki dla produktów o wysokim IG. Wyjaśnimy również jakich sygnałów ze strony organizmu nie powinniśmy lekceważyć, aby uniknąć poważnych konsekwencji jakie niosą ze sobą choroby dietozależne.
Guma guar to naturalna substancja roślinna o charakterze polisacharydowym. Zbudowana jest z cukrów prostych mannozy i galaktozy, ale spełnia funkcję rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Podobnie jak agar, zaliczana jest do hydrokoloidów, które wykazują zdolność wiązania wody oraz tworzenia żeli. Ma silne właściwości zagęszczające oraz stabilizujące.
Pozyskiwana jest z bielma nasion rośliny strączkowej Cyamopsis tetragondoloba, zwyczajowo nazywanej guar.
Substancje żelujące to środki dodawane do żywności w celu poprawy gęstości produktów. Substancje wykazujące właściwości żelujące, zagęszczające, czy stabilizujące to inaczej hydrokoloidy – związki rozpuszczalne lub pęczniejące w wodzie. Główną zaletą hydrokoloidów jest zdolność zatrzymywania wody w produktach żywnościowych. Niektóre z nich zwiększają lepkość produktów, inne tworzą struktury żelowe.
Indeks glikemiczny – fakty i mity
Pojęcie indeksu glikemicznego (IG) przyciąga ostatnio coraz większą uwagę konsumentów. Często pada w mediach podczas porad związanych ze zdrowiem, wartości IG zaczęły się pojawiać również na niektórych produktach spożywczych.
Czym jest indeks glikemiczny i jak może się nam przydać w codziennym życiu?
Koncepcja IG powstała w drugiej połowie XX wieku, kiedy zauważono, że różne produkty żywnościowe o takiej samej ilości węglowodanów w odmienny sposób podnoszą poziom glukozy we krwi
Banany to obecnie bardzo popularne i łatwo dostępne owoce tropikalne. Na świecie uprawianych jest ok. 80 różnych gatunków bananów. Najbardziej znane i najczęściej spotykane na sklepowych półkach to banany deserowe odmiany Cavendish. Poza żółtym kolorem i słodkim smakiem, są źródłem energii i dobrego nastroju.
Składniki odżywcze
Choć konsystencja bananów na to nie wskazuje, podobnie jak inne owoce, składają się głównie z wody (ok. 75 %). Poza tym, są bogate w cukry (ok. 23 % fruktoza, glukoza, sacharoza), dzięki którym szybko pomagają uzupełnić niedobory energii.
Mydło wszystko umyje, nawet uszy i szyję
Mydło, mydło pachnące jak kwiatki na łące.
Mydło. Wydaje się, że nie ma w nim nic nadzwyczajnego, ale w codziennym życiu nie da się przecenić jego roli. Niestety sama woda nie wystarczy do pozbycia się zabrudzeń, ponieważ większość z nich jest odporna na działanie wody, dlatego ludzie od najdawniejszych czasów poszukiwali skutecznych sposobów pozbywania się brudu podczas mycia i prania. Okazało się, że do tego celu doskonale nadają się mydła.
Z czym kojarzy się Wam miód? Z ulubionym smakołykiem? Z ciepłą herbatką w zimowy wieczór? Z lekarstwem na przeziębienie? A może jako składnik kosmetyku na gładką cerę? Miód to produkt wyjątkowy i kryje w sobie wiele tajemnic. Odkryjmy i poznajmy jego wszystkie sekrety!
W największym skrócie, miód, to naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły Apis mellifera z nektaru roślin lub spadzi. Znane przysłowie mówi, że jeden ul może odebrać pracę 10 lekarzom…gdyż oprócz niewątpliwych walorów smakowych, miód stanowi źródło cennych składników odżywczych oraz substancji o działaniu profilaktycznym i leczniczym.
„Pokarm jest warunkiem życia ludzkiego, ilość i jakość pokarmu warunkuje jego przedłużenie.” - Andrzej Czesław Klimuszko
Pierwszy rok życia dziecka to bardzo ważny okres ze względu na jego ciągły i dynamiczny rozwój. W tym okresie musimy dostarczyć dziecku odpowiednią ilość składników odżywczych, składników mineralnych, witamin oraz zapewnić jego prawidłowy wzrost i rozwój. Właściwe żywienie we wczesnym okresie życia ma ogromny wpływ na kondycję, rozwój fizyczny i psychiczny dziecka. Zmniejsza ryzyko wystąpienia poważnych chorób cywilizacyjnych w przyszłości. Odpowiednie rozszerzenie diety niemowlęcia to nie lada wyzwanie dla rodziców. Wraz z wiekiem maluszka powinny się zmieniać zarówno rodzaje posiłków, ich skład i wielkość, jak również struktura i konsystencja. Nabyte doświadczenia związane ze spożywaną żywnością utworzą indywidualny unikalny wzór preferencji smakowych, a tym samym ukształtują skład przyszłej diety małego człowieka.
Problemy z koncentracją i skupieniem?
Trudności z przyswajaniem nowych informacji?
Z pomocą przyjdzie bakopa drobnolistna.
To zioło o szerokich właściwościach zdrowotnych.
Wspiera prawidłową pracę układu nerwowego, działa wyciszająco i przeciwstresowo, wspomaga procesy odnowy i regeneracji komórek, ale przede wszystkim wpływa korzystnie na pamięć i koncentrację.
Bakopa drobnolistna (łac. Bacopa monnieri), potocznie zwana Brahmi, niekiedy również jako Jalanimba,
"Nie istnieje żaden, na tyle poważny problem,
którego nie dałoby się załagodzić filiżanką dobrej herbaty."
Bernard-Paul Heroux
Herbata, oprócz wody, jest najczęściej spożywanym napojem na świecie. Badania naukowe potwierdziły, że napary herbaciane działają dobroczynnie na nasze zdrowie, jednak wyróżniamy bardzo dużo rodzajów herbat, a nie wszystkie mają takie same właściwości. Matcha to zielona herbata, okrzyknięta „najzdrowszą herbatą świata”. Od stuleci ściśle związana z japońską tradycją i kulturą. Obecnie uznawana za najcenniejszy rodzaj herbaty pochodzący z Kraju Kwitnącej Wiśni i obowiązkowy składnik diety miłośników zdrowego żywienia. Regularne picie herbaty matcha obniża ryzyko zachorowań na nowotwory i choroby układu krążenia, spowalnia procesy starzenia, obniża nadciśnienie oraz poziom cholesterolu, działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwwirusowo.
Kombucha, czytaj „kombucza” to niepasteryzowany napój na bazie herbaty, powstający w procesie fermentacji przy udziela bakterii i drożdży, tworzących symbiotyczną kolonię zwaną SCOBY (z ang. Symbiotic Colony of Bacteria and Yeast). W zależności od kraju, kombucza znana jest pod różnymi nazwami: m.in. kwas herbaciany, grzybek japoński, grzybek herbaciany, mandżurska herbata, mongolskie wino, kochakinoko, combuchu, Mo-Gu, pichia fermentas, cudowny grzyb, czy rosyjski ocet herbaciany. Jest napojem o specyficznych walorach sensorycznych, popularnym na świecie od wielu lat, w Polsce jeszcze mało znanym. Smak kombuczy opisywany jest jako przyjemnie kwaśny, lekko owocowy, delikatnie musujący, po kilku dniach przechowywania staje się podobny do smaku octu winnego. Kombucza jest orzeźwiająca, smaczna, posiada wiele walorów zdrowotnych.
Natka pietruszki – fascynujące odkrycie
„Cudze chwalicie, swego nie znacie” - pietruszka zwyczajna to roślina należąca do rodziny selerowatych, występuje zarówno w formie uprawnej, jak i dzikiej. Posiada znakomite walory smakowe, idealnie wpisuje się w świat kulinariów, wspiera organizm w prawidłowym działaniu.
Co dokładnie kryje w sobie nać pietruszki?
Rodzimy superfoods
Do grupy superżywności zaliczane sa produkty korzystne dla zdrowia, charakteryzujące się wysoką wartością odżywczą.
Natka pietruszki zawiera:
• beta – karoten (ponad 5000 µg w 100 g), witaminy z grupy B i K, wapń, magnez, kwas foliowy, potas, fosfor, cynk, miedź, mangan, błonnik;
• chlorofil, znany ....
Ludzie pszczołom zgotowali ten los…
Smutne, ale prawdziwe. Człowiek i jego decyzje powodują, że populacja pszczół z roku na rok drastycznie się zmniejsza. Grozi nam kataklizm ekologiczny. Albert Einstein podobno twierdził, że po wyginięciu pszczół, człowiekowi pozostaną jedynie 4 lata życia. Czy te słowa wypowiedział ten znany naukowiec, czy nie, kluczowy jest fakt, że to nie żart. Obecni uczeni nie mają dla nas lepszych wieści. Z przeprowadzonych analiz wynika, że po wyginięciu ostatniej pszczoły, zostanie nam maksymalnie 10 lat życia!
Obecnie żyjemy w przeświadczeniu, że najbardziej wartościowe jest świeże pożywienie, które zawiera wyłącznie naturalne składniki. Trudno się z tym nie zgodzić, jednak przetworzone produkty również mają wartość odżywczą. Zanim jednak zdecydujemy się na ich zakup, warto upewnić się, jakiej obróbce zostały poddane i jakie dodatki zawierają, ponieważ od zastosowanych procesów przetwórczych w dużej mierze zależy jakość i bezpieczeństwo przetworzonej żywności.
Ekologia kontra konwencja
Zalety żywności liofilizowanej:
- zachowanie wartości odżywczych (żywność liofilizowana zawiera ten sam zestaw białek, tłuszczu, cukrów oraz witaminy, składniki mineralne i substancje biologicznie czynne),
- produkty zachowują w ok. 90% barwę i aromat;
- likwidacja (w większości) zanieczyszczeń mikrobiologicznych;
- produkt nie posiada prawie wcale wody, więc jest zabezpieczony przed rozwojem niepożądanych drobnoustrojów;
- „konserwacja” bez użycia konserwantów;
- znacznie wydłużony okres trwałości, nawet do kilku lat.
Uśmiechnięte orzechy, szczęśliwe orzechy czy zielone migdały?
Która nazwa najbardziej przypadła Wam do gustu i czy wiecie o jakim produkcie mowa?
O zwykłych pistacjach!
Zwykłych, czy może jednak niezwykłych?
Drzewo rodzące orzechy pistacji, jest jednym z najstarszych drzew orzechowych świata. Orzechy pistacjowe są jednymi z dwóch rodzajów orzechów, o których wspomina się w Bibli. Są jednymi z najsmaczniejszych i najzdrowszych orzechów.
Tłuszcze, bez nich ani rusz. Od dawna naukowcy toczą spory, jakich tłuszczów używać? Roślinnych czy zwierzęcych? Masła, czy margaryny?
Konsumenci nadal nie wiedzą, które tłuszcze są zdrowe, a które mogą szkodzić. Tłuszcze różnią się składem i budową. Podstawowym składnikiem tłuszczów są kwasy tłuszczowe i to właśnie one mają decydujący wpływ na właściwości tłuszczu, takie jak konsystencja (stała lub ciekła), trwałość (czyli szybkość utleniania się) oraz wpływ na zdrowie człowieka. Od lat stowarzyszenia naukowe prowadzą walkę z tzw. tłuszczami trans. Trans, czyli najprościej ujmując, utwardzone oleje roślinne, są uznawane za najbardziej szkodliwy dla zdrowia typ kwasów tłuszczowych.
Zapewnienie dobrostanu zwierząt
gwarancją wysokiej jakości produktów zwierzęcych
Często słyszymy, że jesteśmy tym co jemy.
Śmieszne, przesadzone czy prawdziwe?
W czasach kiedy jesteśmy coraz bardziej świadomymi konsumentami, musimy zdawać sobie sprawę, że sposób odżywiania ma kluczowe znaczenie dla naszego życia i zdrowia. Każda komórka organizmu człowieka powstaje ze składników odżywczych dostarczanych wraz z dietą, a dla większości z nas jednym ze stałych składników diety jest mięso i produkty zwierzęce lub odzwierzęce.
Kto z nas nie używa w swojej kuchni znanych i smacznych roślin strączkowych? Każdy zna chyba smak tradycyjnej polskiej fasolowej, czy fasolki po bretońsku. Jednak, czy oprócz najpopularniejszej w Polsce fasolki białej Jaś, na naszych stołach goszczą jeszcze inne strączki? Asortyment produktów strączkowych jest ogromny, zarówno pod kątem rozmaitości produktów, jak również kolorystyki. Do rodziny roślin strączkowych, zwanych obecnie również „bobowatymi” należą m.in. różnego rodzaju fasolki (adzuki, kidney, pinto, mung), ciecierzyca, bób, groch, soczewica, soja.
Mamy mnóstwo możliwości wyboru, a jedną z ciekawszych propozycji jest fasolka pinto!
Tłuszcz jest jednym z produktów, bez którego w kuchni praktycznie nic się nie upiecze, nie ugotuje i nie usmaży. Rodzaj tłuszczu jakiego używamy do przygotowania potraw ma zasadnicze znaczenie dla przygotowywanych dań. Ma wpływ na wartość sensoryczną, odżywczą, a przede wszystkim na jakość i smak potraw. Dlatego nie powinno być nam obojętne jakiego tłuszczu używamy w naszej kuchni przygotowując posiłki dla siebie i swojej rodziny.
Kto z nas nie zna smaku popcornu? To ulubiona przekąska dzieci i dorosłych. A przecież popcorn to nic innego jak „spuchnięta” kukurydza! To właśnie prażenie w wysokiej temperaturze powoduje, że zwykłe ziarna kukurydzy zamieniają się w chrupiące i smaczne ziarenka.
Ekspandowanie to jedna z najbardziej nowoczesnych metod stosowanych w przetwórstwie produktów zbożowych.
Polega na gwałtownym rozprężaniu uprzednio rozgrzanego i będącego pod wysokim ciśnieniem surowca, w wyniku czego ziarno znacznie zwiększa swoją objętość, niektóre ziarna nawet dziesięciokrotnie.
W zabiegu ekspandowania najważniejszymi czynnikami, które oddziałują na surowiec są: wysoka temperatura, para wodna i ciśnienie, a cały proces odbywa się bez wykorzystywania jakichkolwiek substancji chemicznych.
Specjaliści od żywienia i eksperci FAO* nazwali amarantus zbożem XXI wieku i postrzegają go jako ważny składnik zbilansowanej diety.
Amarantus pochodzi z Ameryki Środkowej. Jest odporny na susze i powodzie bardziej niż inne rośliny uprawne. Może być uprawiany w różnych regionach klimatyczno-glebowych na całym świecie. Jest rośliną o bardzo wysokiej odporności na choroby i szkodniki oraz jest zalecany do urozmaicania płodozmianu.
Do Polski przywędrował na początku lat 90-tych XX w. Zauważono wtedy, że jest nie tylko rośliną ozdobną, ale zaczęto coraz bardziej zwracać uwagę na jego walory zdrowotne.
Kiedy zapytasz znajomego czy próbował sorgo, najprawdopodobniej zapyta „co to takiego”? W Polsce sorgo jest niestety mało znane, choć znalazło już uznanie wśród osób szukających nowych, zdrowych produktów. Warto poznać te tajemnicze ziarenka i włączyć je do jadłospisu, ponieważ obecnie zyskują coraz większą popularność jako wartościowy produkt spożywczy.
Sorgo to roślina z rodziny traw, zaliczana do rodzin wiechlinowatych, do której należą także zboża, stanowiące jedno z ważniejszych źródeł pożywienia człowieka. Sorgo podobne jest do kukurydzy, z tą różnicą, że nie wytwarza kolb, nasiona sorgo skupione są w wiechach i zaliczane jest do podrodziny prosowatych, dlatego często nazywa się je afrykańskim prosem.
Teff to kolejna ciekawa propozycja dla fanów zdrowego, bezglutenowego jedzenia. Doskonały zamiennik dobrze znanych zbóż. Teff, inaczej miłka abisyńska, to jedno z najstarszych zbóż pochodzenia afrykańskiego, uprawiane od co najmniej 4,5 tys. lat.
Mieszkańcy Etiopii uważają, że aminokwasy dostarczane przez jeden injera umożliwiają przetrwanie bez innych pokarmów zawierających białko, natomiast dwie injery gwarantują już dobre zdrowie!
Co to injera?
To najpopularniejsze danie wykonane z mąki teff.
Czym jest błonnik?
Mamy wiele definicji błonnika, poczynając od definicji prawnej, przyjętej przez ustawodawców, zawiłej i skomplikowanej:
„Błonnik oznacza polimery węglowodanowe z co najmniej trzema jednostkami monomerów, które nie są trawione ani wchłaniane w jelicie cienkim człowieka (…)”
po znacznie bardziej zrozumiałą, wykorzystywaną w wielu publikacjach dot. żywienia:
„Błonnik pokarmowy, inaczej włókno pokarmowe, to grupa substancji pochodzenia roślinnego, które nie są trawione, ani wchłaniane w organizmie człowieka. Należy do węglowodanów złożonych, czyli polisacharydów. Nie jest jednorodną grupą substancji. W jego skład wchodzą związki o bardzo różnej budowie chemicznej i właściwościach fizycznych, takie jak: celuloza, hemicelulozy, pektyny, gumy, śluzy, ligniny”.
Najpowszechniej jednak włókno pokarmowe definiuje się jako pozostałości komórek roślinnych, oporne na działanie enzymów trawiennych przewodu pokarmowego człowieka.
„Kipi kasza, kipi groch, lepsza kasza niż ten groch, bo od grochu boli brzuch, a od kaszy człowiek zdrów!”
Już ze znanego polskiego wierszyka wynika, że kasze są zdrowe i należy je włączyć do naszej diety. Czym się charakteryzują i jakie czynniki powodują, że są takie korzystne?
Kasze to rozdrobnione lub całe ziarna zbóż oraz pseudozbóż, które otrzymywane są w wyniku oczyszczenia i częściowego pozbawienia okrywy owocowo-nasiennej. Najprościej mówiąc, to produkty przemiału zbóż. Oczyszczone ziarna mogą być poddawane polerowaniu, gnieceniu, krojeniu, mieleniu lub prażeniu.
Topinambur (Helianthus tuberosus L.) należy do rodziny astrowatych. Powszechnie spożywany w wielu krajach, nazywany także karczochem jerozolimskim, słonecznikiem bulwiastym, a przez francuzów podobno nawet „ziemną gruszką”! W ostatnich latach coraz bardziej zauważalny jest wysoki potencjał produkcyjny topinambura. Jest to mało wymagająca roślina uprawna, dająca wysokie plony. Odporna na szkodniki, powszechne choroby roślin, na działanie niskich temperatur, a podlewania wymaga podczas wyjątkowej i długotrwałej suszy.
Jagody acai (acai berry) to owoce palmy Euterpe oleracea. Pochodzą z tropikalnych lasów amazońskich Ameryki Południowej, głównie z Peru i Brazylii. Dojrzałe jagody o barwie niebieskofioletowej mają kształt i wielkość dużych borówek. Palmy, na których rosną jagody acai osiągają wysokość od 1,5 m do 2,0 m. Jagody uważane są, pod względem odżywczym, za jeden z najbardziej wartościowych produktów na ziemi. Przez wieki wykorzystywane były tylko przez rdzennych mieszkańców amazońskich terenów Ameryki Południowej, jednak od lat 90-tych XX w. sok i ekstrakt z owoców acai zaczęto eksportować do Ameryki Północnej i Europy.
Koper włoski (Foeniculum vulgare), inaczej zwany fenkułem, to smaczna i zdrowa roślina z rodziny selerowatych. Wykorzystywany głównie w kuchni włoskiej i śródziemnomorskiej. Wszystkie części rośliny są jadalne, zarówno korzenie, liście, jak i łodygi. Fenkuł możemy spożywać w postaci surowej, pieczonej, czy grillowanej. Ze świeżego fenkułu najlepiej robić aromatyczne sałatki – np. z dodatkiem rukoli, orzechów, warzyw i owoców. Dobrze łączy się z oliwą z oliwek i octem balsamicznym.
Soja należy do jednorocznych roślin motylkowych. Jej owocami są strąki, zawierające nasiona, które w postaci suchej stanowią trwały i bardzo wartościowy środek spożywczy. Zaliczana jest do najważniejszych surowców świata. Uprawiana na ogromnych terytoriach w wielu krajach, szczególnie w krajach azjatyckich, jest jedną z najważniejszych roślin uprawnych. Stanowi główny składnik diety wegetarian i wegan. Najbardziej znana jest soja żółta, istnieje jednak również soja czarna, mniej znana, ale równie, lub nawet bardziej wartościowa od soi żółtej. Soja czarna zawiera wiele cennych składników odżywczych i posiada szerokie zastosowanie.
Baobab (Adansonia Digitata L.) to długowieczne afrykańskie drzewo, odporne na działanie wysokich temperatur i długich okresów suszy. Wiek najstarszych baobabów szacuje się na około 3000 lat. Przez większą częś roku gałęzie baobabu pozostają bezlistne, dlatego często nazywa się je „drzewem rosnącym na odwrót”. Wysokość baobabu może dochodzić do 25 m wysokości, a średnica pnia do 10-14 m. Ze względu na szereg zastosowań, jakie mają wszystkie jego części, od korzeni aż po liście, baobab ma wyjątkowe znaczenie i nazywa się go „drzewem życia”.
Guarana (wyciąg z brazylijskiej rośliny Paulinia cupana) zaliczana jest do składników bioaktywnych najczęściej dodawanych do produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Nasiona guarany zawierają naturalną kofeinę, najpopularniejszą naturalną substancję pobudzającą.
Guarana pochodzi z deszczowych lasów Amazonii. Jej właściwości doskonale znane są tubylczym ludom Amazonii od tysięcy lat. Czerpią oni korzyści zdrowotne z guarany, nazywanej przez nich „darem od Boga”, czy też „eliksirem młodości”. Zażywają ją w różnych postaciach dla podniesienia sprawności fizycznej, psychicznej oraz w stanach wzmożonego wysiłku.
Lucuma (Pouteria lucuma) to tropikalna roślina, najczęściej spotykana w peruwiańskich Andach. Peru, to właśnie kraj, który postrzegany jest jako ojczysty kraj tych owoców. Lucuma traktowana jest tam jako symbol dziedzictwa kulturowego. W żadnym innym kraju nie jest uprawiana na tak dużą skalę i spożywana w tak dużych ilościach. Od tysięcy lat owoce lucumy były niezbędnym i niezwykle cenionym składnikiem diety Peruwiańczyków.
Canihua (czyt. kaniłła), to nowość na rynku produktów spożywczych. Co to jest i czym charakteryzuje się ta tajemnicza roślina?
Canihua to pseudozboże spokrewnione z quinoą, czyli komosą ryżową. Wiele źródeł podaje, że canihua to „kuzynka” komosy ryżowej. Ziarna canihuy są bardzo podobne nie tylko z wyglądu do komosy, ale również pod względem zastosowania i właściwości.
Canihua pochodzi z Peru lub Boliwii. Wyjątkowo dobrze czuje się w obszarach wysokogórskich. Jest odporna na trudne warunki upraw, które sprawiają, że zyskuje i utrzymuje swoje cenne właściwości.
To egzotyczne ziarno ma coraz więcej zwolenników. Jest nie tylko smaczne i ma wiele zastosowań, ale odznacza się wysoką zawartością cennych składników odżywczych.
Agar agar – to naturalny, bezwonny i bezsmakowy (o wyczuwalnej delikatnej morskiej nucie) środek żelujący, otrzymywany z krasnorostów, czyli wodorostów morskich. To znakomite rozwiązanie dla osób będących na diecie wegetariańskiej, czy wegańskiej, gdyż stanowi doskonały zamiennik dla tradycyjnej żelatyny pochodzenia zwierzęcego. Za „morską żelatyną” przemawia również fakt, że tradycyjna żelatyna produkowana jest z resztek poubojowych, kości, ścięgien, chrząstek itp., dodatkowo jest również znacznie mniej kaloryczna od żelatyny wieprzowej.
Algi inaczej glony, czy wodorosty to organizmy jedno- lub wielokomórkowe. Są najwcześniejszymi i najprostszymi formami życia na ziemi. Pojawiły się dużo wcześniej od zwierząt i istnieją na świecie już kilka miliardów lat.
To niezwykle bogate źródło witamin, minerałów, aminokwasów, enzymów i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ze względu na bogactwo składników odżywczych, a także sposób hodowli (mniejsze prawdopodobieństwo skażenia środowiska niż na ziemi) są coraz bardziej poszukiwane przez współczesnych ludzi, jako cenne źródło uzupełnienia codziennej diety.
Babka płesznik (Plantago psyllium L.) – babka śródziemnomorska, roślina jednoroczna uprawiana w rejonie Morza Śródziemnego, północnej Afryce i zachodniej Azji, w tym również w Polsce. Osiąga ok. 40 cm wysokości. Nasiona o gładkiej, lśniącej powierzchni, o barwie od jasno do ciemno brązowej, są najbardziej wartościową częścią rośliny. Mają eliptyczne kształty, wydłużone na końcach. Z uwagi na dużą zawartość błonnika pokarmowego, nasiona babki płesznik stają się z dnia na dzień coraz bardziej popularne.
Konopie znane były ludzkości już kilka tysięcy lat p.n.e. Jednym z najstarszych słów znanych ludzkości było słowo „kanaba” – sumeryjskie słowo, oznaczające „konopie”.
Na początku konopie wykorzystywano jedynie do wyrobu tkanin. Później rozpoczęto z nich produkcję papieru. Z czasem okazało się że posiadają wiele zastosowań i są bardzo użyteczne w wielu gałęziach przemysłu. Znalazły zastosowanie m.in.: w przemyśle paliwowym, farbiarskim, włókienniczym, farmaceutycznym, tytoniowym, alkoholowym, kosmetycznym, budowlanym i żywnościowym.
Amarantus, zwany również szarłatem, ze względu na szkarłatne „pióropusze”, które zdobią wysokie łodygi, należy do najstarszych i bardzo pożywnych roślin uprawianych na świecie. Nie jest zbożem, jest zaliczany do pseudozbóż, czyli roślin wytwarzających bogate w skrobię nasiona, ale niebędących zbożami.
Jakie zastosowanie mają te dyskusyjne pestki? Leczą nowotwory czy powodują zatrucia? Są przedmiotem wielu naukowych debat. Jedni przypisują im cudowne właściwości w leczeniu raka, inni uważają je za szkodliwe, odpowiedzialne za zatrucia cyjanowodorem. Jednym zdaniem można to określić cytatem Nietzsche „Co nas nie zabije, to nas wzmocni”. Nie da się jednoznacznie określić ich działania na organizm człowieka, gdyż brak na tę chwilę obligatoryjnych wyników badań. Na podstawie poniższych informacji, zaczerpniętych z opinii i publikacji Urzędów odpowiedzialnych za bezpieczeństwo żywności możemy spróbować wyrobić sobie własne stanowisko.
Mielona łuska gryczana to niezwykle cenny i ciekawy dodatek do diety! Do tej pory znana jedynie w przemyśle tekstylnym, jako wypełniacz poduszek i materaców do spania dla alergików i osób cierpiących na inne dolegliwości, w tym bezsenność.
Jednakże, ze względu na swoje cenne właściwości odżywcze coraz bardziej cieszy się również zainteresowaniem na rynku spożywczym. Swoją popularność zyskała i utrzymuje ze względu na wartościowy skład odżywczy, którego korzystny wpływ na organizm ludzki jest potwierdzony w wielu publikacjach naukowych.
Ciecierzyca zwana również cieciorką lub grochem włoskiem to gatunek rośliny jednorocznej, należący do rodziny bobowatych (strączkowych). Kształtem przypomina małe orzeszki. Pochodzi z zachodniej Azji, ale obecnie jest uprawiana i spożywana na całym świecie, bardzo popularna zwłaszcza w krajach basenu Morza Śródziemnomorskiego i Bliskiego Wschodu.
Jagody goji - owoce kolcowoju pospolitego (Lycium barbarum) należą do rodziny psiankowatych, pochodzą z południowo-wschodniej Europy i Azji. Małe czerwone jagody są jednym z najbardziej wartościowych produktów na świecie i bardzo obiecującym środkiem odżywczym wspierającym nasze zdrowie. Ze względu na swoje cenne właściwości odżywcze nazywane „najzdrowszymi” owocami świata.
Komosa ryżowa (ang. Quinoa), inaczej zwana jako proso boliwijskie lub ryż peruwiański, należy do rodziny kosmowatych, zaliczanej do pseudozbóż, tzn. roślin wytwarzających bogate w skrobię nasiona, niebędących zbożami. Pochodzi z rejonów górskich Boliwi, Chile, Peru oraz Ekwadoru. Jest bardzo starą uprawą Andyjską, uprawianą od co najmniej 5000 lat.
Fasola to roślina jednoroczna z rodziny motylkowatych (bobowatych). Owoce, czyli tzw. strąki, zawierają nasiona, które w postaci suchej (w całości lub zmielone) są trwałym i bardzo wartościowym artykułem żywnościowym.
Na całym świecie uprawia się około 400 gatunków fasoli. Jest odporna na trudne warunki klimatyczne, można ją długo przechowywać, zawiera wiele substancji odżywczych.
Nasiona fasoli czarnej zawierają znaczne ilości składników mineralnych.
Bulgur to rodzaj kaszy otrzymywanej z gotowanych, wysuszonych, a następnie gniecionych ziaren pszenicy (najczęściej z pszenicy durum). Jest jedną z najstarszych kasz, łatwy w przygotowaniu i bardzo smaczny, a mimo to rzadko pojawia się na naszych stołach.
Największą popularnością cieszy się w krajach Bliskiego Wschodu, gdzie jest dodawany praktycznie do każdej potrawy. Obok ryżu stanowi podstawowy składnik bliskowschodniej diety.
Mąka migdałowa powstaje w wyniku zmielenia blanszowanych, nieprażonych nasion migdałowca. Posiada naturalną, delikatną słodycz, która długo pozostaje w ustach. Oprócz niepowtarzalnych walorów smakowych, dzięki zawartości wielu cennych składników odżywczych, korzystnie wpływa na organizm człowieka.
Na całym świecie rośnie popyt na żywność wysokiej jakości, wyprodukowaną pod ścisłą kontrolą jednostek certyfikujących, czyli na żywność ekologiczną. Dlatego bardzo ważne było stworzenie i ujednolicenie wytycznych dotyczących znakowania tych produktów, aby ułatwić konsumentom ich rozpoznawanie. Oprócz zastosowania w oznakowaniu żywności terminów „BIO” i „EKO”, obowiązkowym oznaczeniem wyrobów wyprodukowanych metodami rolnictwa ekologicznego jest obecnie nowe wspólnotowe logo produkcji ekologicznej.
Gluten to frakcja białkowa, nierozpuszczalna w wodzie, znajdująca się w takich zbożach jak: pszenica, żyto, jęczmień, owies oraz w ich produktach pochodnych. Jest nietolerowany przez osoby chorujące na celiakię, chorobę autoimmunologiczną, związaną z wytwarzaniem przeciwciał skierowanych przeciwko glutenowi, polegającą na występowaniu zaburzeń trawienia i wchłaniania jelitowego i powodującą uszkodzenie kosmków jelitowych.
Chia zwana też szałwią hiszpańską (Salvia hispanica) to gatunek rośliny zielnej kwitnącej latem, bardzo cenionej za swoje nasiona, które są ciekawym dodatkiem do diety. Korzystne działanie tych małych nasionek jest wszechstronne. Są źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 (szczególnie kw. α – linolenowego). Zawierają dużą ilość białka roślinnego, błonnika pokarmowego, znaczną ilość przeciwutleniaczy (m.in. kwas chlorogenowy), witamin z grupy B i minerałów (żelazo, cynk, potas, wapń).
Grzyby Shiitake (Lentinus edodes) zwane inaczej twardziakiami japońskimi uprawiane są na martwych kłodach drzew liściastych. Podłoże, na którym się rozwijają, można kontrolować oraz wzbogacać, wpływając w ten sposób na skład mineralny grzybów.
Shiitake są tradycyjnym przysmakiem w kuchni wschodniej, ale cieszą się coraz większym zainteresowaniem w wielu krajach ze względu na swój specyficzny smak i cenne właściwości odżywcze. Są grzybami o łagodnym smaku, korzennym i bardzo aromatycznym zapachu.
Olej palmowy - olej pozyskiwany z olejowca gwinejskiego, charakteryzujący się konsystencją pół-stałą w temperaturze pokojowej oraz czerwono-pomarańczową barwą, wynikającą z dużej zawartości beta-karotenu. Olej palmowy posiada wysoką zawartość nasyconych i nienasyconych kwasów tłuszczowych w proporcji 1:1 (zrównoważony skład kwasów tłuszczowych), co oznacza, że w stosunku do zalecanego spożycia tłuszczu zawiera 30% mniej kalorii, dlatego w przemyśle spożywczym mieszany jest z innymi olejami w celu zmniejszenia ilości tłuszczów.
Żywność ekologiczna to żywność wysokiej jakości uzyskiwana z produktów roślinnych lub zwierzęcych, które wytwarzane są w systemie gospodarstwa ekologicznego, tzn. takiego, w którym unika się stosowania nawozów sztucznych, pestycydów, regulatorów wzrostu i dodatków żywnościowych. To produkty bezpieczne, bogate w substancje odżywcze, zawierające więcej witamin, minerałów i innych cennych składników niż produkty otrzymane w konwencjonalny sposób. Nie dostarczają żadnych toksycznych substancji chemicznych i są gwarantem dobrego, naturalnego smaku, pozbawionego takich dodatków, jak np. wzmacniacze smaku.
Nie, nie jest konieczna. Użytkownicy niezarejstrowani w serwisie mają swobodny dostęp do przepisów, artykułów, komentarzy i innych treści zamieszczonych w serwisie - nie mogą ich jednak dodawać. Tylko zarejestrowany Użytkownik serwisu może dodać własny przepis, napisać komentarz lub artykuł (w tym wypadku konieczny będzie kontakt z Administratorem). Ponadto zarejestrowani Użytkownicy mają możliwość grupowania ulubionych przepisów i tekstów, biorą udział w Rankingu punktowym i wreszcie - mają możliwość wymiany zdobytych punktów na nagrody.
Regulamin serwisu www.gotujwstylueko.pl.
Najczęstsze przyczyny problemów z logowaniem:
1. Czy konto w serwisie zostało aktywowane? W mailu potwierdzającym rejestrację w serwisie znajduje się link aktywacyjny - logowanie do serwisu będzie możliwe dopiero po kliknięciu tego linku i aktywowaniu konta.
2. Czy podczas wpisywania hasła był wciśnięty Caps Lock? System rozróżnia małe i duże litery w haśle, dlatego klawisz Caps Lock musi być wyłączony w trakcie wpisywania hasła.
3. Czy wpisane hasło było prawidłowe? Jeżeli nie pamiętasz hasła użytego przy rejestracji w serwisie, można użyć przycisku "Reset hasła", który znajduje się poniżej okna logowania.
Wystarczy kliknąć na symbol otwartych drzwi znajdujący się w prawym górnym rogu ekranu (na belce z danymi zalogowanego Użytkownika).
Serwis wyposażony został w dwie wyszukiwarki:
- wyszukiwarka ogólna na belce menu głównego - przeszukuje wszystkie treści w serwisie (przepisy, artykuły, newsy, porady), szuka zadanej frazy zarówno w tytule, jak i w treści,
- wyszukiwarka przepisów na stronie Przepisy - szuka zadanej frazy w nazwie i w składnikach, dodatkowo wyposażona została w filtry.
Wystarczy otworzyć zakładkę Polubione i znaleźć przepis (lub inny wpis), który ma być usunięty z ulubionych. Następnie klikamy na ikonkę serca (tę samą, która służy do polubienia) i gotowe - przepis powinien zniknąć z zakładki Polubione.
Przepisy mogą komentować wyłącznie zalogowani Użytkownicy. Wystarczy kliknąć na ikonkę dymku dialogowego, która znajduje się zawsze poniżej przepisu (obok ikonki serca).
Użytkownik ma do dyspozycji 2 sposoby prezentacji zgromadzonych na swoim Koncie punktów:
- Całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika (wraz z punktami wymienionymi już na Nagrody) dostępna jest w Profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie) oraz w Rankingu.
- Aktualna liczba punktów dostępnych do wymiany na nagrody (całkowita liczba punktów zgromadzonych przez Użytkownika pomniejszona o punkty już wymienione na Nagrody) dostępna jest w profilu Użytkownika (wymagana rejestracja i logowanie).
Wystarczy odwiedzić zakładkę Nagrody i wybrać jedną z nagród (jeżeli pozwala na to stan punktów można wybrać wiele nagród). Następnie należy wybrać sposób dostarczenia przesyłki (możliwy jest odbiór osobisty w najbliższym sklepie ekologicznym lub usługa Poczty Polskiej).