Ciasto gruszkowe z orzechową kruszonką
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło - 150 g
jajka - 2 szt.
cukier puder - 100 g
dodatkowo; gruszki - 1 kg
cynamon mielony - 1 łyżeczka
kruszonka; mąka pszenna - 100 g
masło - 60 g
cukier - 60 g
orzechy włoskie - 60 g
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski, dodać cukier puder i kawałki masła,posiekać nożem.
Dodać jajka i szybko zagnieść gładkie jednolite ciasto.
Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30-40 minut do lodówki.
Po wyjęciu ciasto rozwałkować, przełożyć do lekko wysmarowanej formy (u mnie silikonowa).
Włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i podpiec około 15 minut.
Na podpieczone ciasto rozłożyć przygotowane wcześniej gruszki, obsypać kruszonką, ponownie włożyć do piekarnika i piec około 35-40 minut w 180 stopniach.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Kruszonka:
Wszystkie składniki kruszonki wymieszać, rozetrzeć palcami dokładnie do połączenia składników.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.