Daktylowe kulki
FAMILYRodzaj posiłku: desery, lunchbox, przystawki i przekąski, śniadanie
Kuchnia (region): polska
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko
Użyte składniki: bezglutenowe, wegetariańskie,
Zawiera: orzechy wszystkie, strączkowe, sezam
Składniki:
orzechy włoskie - 35-38 g
jagody goji - 12-15 g
czarny sezam - 2 płaskie łyżki
proso ( kasza jaglana ekspandowana ) - 30-40 g
Sposób przygotowania:
Jagody goji zalewamy niewielką ilością gorącej wody, po kilku minutach dokładnie odcedzamy wodę.
Do starannie zblendowanej masy dodajemy posiekane orzechy, jagody goji, sezam, lekko mieszamy.
Od razu dosypujemy też proso, dokładnie mieszamy składniki. Następnie lekko zwilżonymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha laskowego. Przekładamy na deseczkę i wkładamy do lodówki, gdzie oczekują na naszych gości. Na pewno będą zachwyceni.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.