Babka piernikowo -cynamonowa
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: miody, gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
orzechy laskowe mielone - 50 g
jajka - 2 szt.
mleko - 250 ml
proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
soda oczyszczona - 1 łyżeczka
cynamon mielony - 1 łyżka
kakao - 3 łyżki
przyprawa do piernika - 4 łyżeczki
miód płynny - 2 łyżki
cukier - 1 szklanka
margaryna - 1/2 kostki
orzechy włoskie siekane - 2 garści
polewa - masło - 100 g
cukier - 100 g
mleko - 3 łyżki
kakao - 4 łyżki
dekoracja; wiórki kokosowe - 3 łyżki
orzechy włoskie - 6 -7 szt.
Sposób przygotowania:
Mieszając podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia cukru (kilka minut).
Zdjąć z ognia i wystudzić, dodać posiekane orzechy.
Do przestudzonej masy dodać mleko oraz jajka i miksować na średnich obrotach miksera.
Następnie do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sodą oraz z mielonymi orzechami laskowymi, dokładnie wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do kek sówki, czyli podłużnej foremki na babkę, wyłożonej papierem do pieczenia.
Wielkość mojej kek sówki to 30 /11 cm.
Cisto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40-50 minut, a najlepiej do suchego patyczka.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto(babkę) polać polewą czekoladową i udekorować według uznania.
Polewa:
Masło rozpuścić z cukrem , dodać mleko.
Po rozpuszczeniu zdjąć z ognia dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.