Aromatyczny bulion grzybowy z grzybowymi uszkami
Anita Zegadło Od A do Z ugotujeszRodzaj posiłku: zupa
Specjalne: Wigilia
Użyte składniki: wegańskie
Zawiera: gluten, grzyby, orkisz
Składniki:
suszone grzyby (prawdziwki) - 2 garści
włoszczyzna (marchew, por, seler, pietruszka, cebula) - 1 pęk
liść laurowy - 1 szt.
ziele angielskie - 2 szt.
pietruszka natka trochę
pieprz i sól do smaku
olej rzepakowy z pierwszego tłoczenia trochę
woda gorąca - 1/2 szklanki
proszek ze zmielonych suszonych grzybów - 2 łyżeczki
sól - 1/2 łyżeczki
Farsz:
gotowane prawdziwki z wywaru
biała cebula - 1 szt.
sól i pieprz do smaku
Dodatkowe informacje:
Klarowny, delikatny mocno grzybowy bulion z uszkami.Do ciasta na uszka dodałam proszek z suszonych grzybów.
Można taki proszek dodawać do ciasta na makaron. Kiedy zrobiłam taki własnie makaron z pudrem grzybowym, wystarczyło tylko polać oliwą z oliwek i było pysznie.
Sposób przygotowania:
Z mąki utworzyć kopczyk, na środku zrobić dołek, dodać proszek z grzybów, sól i wlać wodę. Szybko zagnieść. Zagniatać ok 10 minut. Odstawić ciasto pod przykryciem na kilka minut.
Cebulę zeszklić na oleju, dodać posiekane grzyby, posolić i doprawić pieprzem. Przełożyć do malaksera, zmielić pulsacyjnie lub w maszynce do mięsa. Odstawić.
Rozwałkować ciasto, pokroić na małe kwadraty np. 4x4 cm. Na środku wykładać farsz za pomocą łyżeczki. Zlepić krawędzie tworząc trójkąt, a następnie zlecić podstawę aby powstał mały pierożek. Gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.
Ugotowane uszka zalać bulionem i posypać natką.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.