Ciasto orzechowo - marchewkowe
Bożena1960Rodzaj posiłku: ciasta
Kuchnia (region): polska
Specjalne: kuchnia tradycyjna
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, orzechy wszystkie, kakao, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
jajka - 3 szt.
cukier puder - 200 g
marchewka - 300 g
cukier z cynamonem - 2 łyżeczki
cynamon - 2 łyżeczki
bułka tarta - 50 g
bułka tarta - 2 łyżki
masa śmietanowa - śmietana 30 % - 400 ml
cukier puder - 2 łyżki
śmietan fix - 2 opakowania
polewa; czekolada mleczna - 100 g
śmietana kremówka - 20 ml
Sposób przygotowania:
Do masy dodać obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, mielone orzechy laskowe, cynamon, bułkę tartą i na koniec ubite na sztywno ze szczyptą soli białka.
Całość wymieszać do połączenia składników.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą średniej wielkości blaszki.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 50 - 60 minut.
W czasie gdy ciasto się piecze przygotować masę śmietanową;
Śmietanę 30% ubić na sztywno z cukrem pudrem, dodając pod koniec ubijania śmietan fixy.
Po upieczeniu i wystudzeniu na cieście rozłożyć masę śmietanową, wierzch oblać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Udekorować orzechami laskowymi.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.