Risotto na sposób mediolański z sosem z kurzych wątróbek
DagooshyaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: nabiał, mięso, cytrusy, drób, wołowina, nabiał krowi
Składniki:
mała cebula - 1 szt.
wytrawne wino - 3/4 szklanki
czosnek - 1 ząbek
bulion wołowy - 500 ml
świeżo starty parmezan - 5 łyżek
ryż arborio - 200 g
kurze wątróbki - 3 szt.
skórka z cytryny - 1/2 szt.
świeża pietruszka do podania trochę
sól szczypta
świeżo mielony pieprz - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
Risotto alla milanese con salsa di fegatini.Bardzo delikatna potrawa, lekko kwaskowata dzięki cytrynie.
Ciekawa propozycja na kolację dla dwojga ;)
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek drobno siekamy. W rondlu o grubym dnie lub na głębokiej patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła na średnim ogniu. Wrzucamy cebulę i czosnek, smażymy do zeszklenia (uważamy, żeby nie przypalić czosnku). Dodajemy ryż i smażymy 2-3 minuty, cały czas mieszając. Wlewamy 1/2 szkl. wina, a gdy zostanie całkowicie wchłonięte, stopniowo dodajemy bulion. Cały czas mieszając, gotujemy 15-18 minut. Po tym czasie ryż zdejmujemy z ognia. Dodajemy 4 łyżki parmezanu, 1 łyżkę masła, szafran, sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy.
Wątróbkę płuczemy i kroimy w kostkę. Na małej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy wątróbkę i smażymy 4-5 minut. Wlewamy wino. Gdy połowa odparuje, dodajemy skórkę z 1/4 cytryny, sól i pieprz. Smażymy jeszcze 2 minuty.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.