Zupa z jarmużu na mleku kokosowym z pikantnym musem z dyni
DagooshyaRodzaj posiłku: zupa
Kuchnia (region): tajska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: bezglutenowe, ryby i owoce morza
Zawiera: mięso, orzechy wszystkie, cytrusy, orzeszki ziemne, drób, ryba i owoce morza
Składniki:
listki świeżej bazylii kilka
żółta papryczka chilli - 1 szt.
listki jarmużu na chipsy - 15 dag
pierś z kurczaka - 1 szt.
zielona pasta curry - 1/2 łyżki
marchewka - 1 szt.
pietruszka - 1 szt.
liście limonki kafir - 2 szt.
czosnek - duży - 1 ząbek
dymka w całości - 1 szt.
imbir - 5 cm
woda - 2 szklanki
mleko kokosowe - 400 ml
mielona kolendra - 2 łyżeczki
trawa cytrynowa - 2 szt.
porwane liście jarmużu bez nerwu głównego - 3 szklanki
limonka - 1 szt.
cukier trzcinowy - 2 łyżeczki
sos rybny lub sojowy bezrybny - 3 łyżki
ryż jaśminowy - do podania
Dodatkowe informacje:
Dosyć pikantna, pyszna, ale przede wszystkim baardzo zdrowa zupka. Jarmuż zawiera wapń, wit. A, wit. B, wit. C, beta-karoten, żelazo; odmładza organizm i działa przeciwzapalnie. To tylko niektóre zalety tego niedocenianego warzywa :)Chipsy z jarmużu możecie przygotować jako przekąskę zamiast klasycznych chipsów. Przed podaniem posypcie je odrobiną soli i/lub ulubionymi przyprawami. Mus może nam posłużyć jako dodatek do różnych mięs.
Sposób przygotowania:
Dynię obieramy ze skórki, pestki wyrzucamy. Pieczemy 60 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy, wrzucamy do misy blendera wraz z jedną papryczką bez pestek(!), kilkoma listkami świeżej bazylii i miksujemy na gładką masę.
Piekarnik ustawiamy na 100 stopni. Włączamy termoobieg, liście suszymy na środkowej kratce 15 - 20 minut. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Olej rozgrzewamy w garnku z grubym dnem. Dymkę, czosnek i imbir drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy minutę, dodajemy zieloną pastę curry. Smażymy kolejną minutę. Całość zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy marchewkę, trawę cytrynową, liście limonki kafir, pietruszkę i pierś z kurczaka w całości. Gotujemy pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie wyciągamy pierś z kurczaka i odkładamy na bok. Marchewkę, trawę cytrynową i pietruszkę wyrzucamy. Do zupy dodajemy liście jarmużu, mleko kokosowe, cukier, kolendrę i sos rybny lub sojowy bezrybny. Dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy minutę. Po tym czasie przy pomocy blendera miksujemy na w miarę gładką masę (w zupie zostaną kawałki jarmużu; jeśli Wam to przeszkadza, po zmiksowaniu przecedźcie zupę przez sitko), kurczaka kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy, Doprawiamy sokiem z limonki. Całość gotujemy jeszcze 3 minuty.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.