Pepparkakor - imbirowe pierniczki
DagooshyaRodzaj posiłku: desery
Specjalne: dla dzieci, gotuj w stylu eko, Wigilia
Zawiera: gluten, nabiał, jajka, pszenica, nabiał krowi
Składniki:
masło - 110 g
cukier trzcinowy - 100 g
mąka - 375 g
mielony cynamon - 1/2 łyżeczki
mielony imbir - 1 łyżeczka
mielone goździki* - 1/4 łyżeczki
sól - 1/4 łyżeczki
duże jajko - 1 szt.
przyprawa do pierników - 1 łyżeczka
Dodatkowe informacje:
/Kuchnia szwedzka/Prawdopodobnie każdy z Was zna ten smak :) Chrupiące, cieniutkie, mocno imbirowe szwedzkie pierniczki i stają się coraz smaczniejsze z każdym dniem. Jeżeli będą przechowywane w szczelnie zamkniętej puszce, zachowują świeżość nawet kilka miesięcy. Ja już zaczęłam pieczenie z myślą o Świętach, ale wątpię, żeby przetrwały do tego czasu :) Z podanych składników przygotowałam tyle pierniczków, że zapełniły sporej wielkości puszkę - o wymiarach: śr. 13,5 cm, wys. 21 cm. Zapraszam do pieczenia!
Jeżeli nie uda wam się kupić mielonych goździków, kupcie całe. Wystarczy zdjąć z nich "główki" i zgnieść np. przy pomocy łyżki.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.