Pasta e fagioli - makaron z fasolą w pomidorach (wege)
DagooshyaRodzaj posiłku: danie główne, jednogarnkowe
Kuchnia (region): włoska
Specjalne: gotuj w stylu eko, na zimę (rozgrzewające)
Użyte składniki: wegetariańskie,
Zawiera: gluten, strączkowe, drożdże
Składniki:
mała cebula, drobno posiekana - 1 szt.
łodyga selera naciowego, pokrojona w paski - 1 szt.
czosnek, drobno posiekany - 3 szt.
płatki chilli - 1/4 łyżeczki
świeży rozmaryn, posiekany - 1 łyżeczka
pomidory w puszce - 400 g
suszona bazylia - 1 łyżeczka
słodka papryka - 1/4 łyżeczki
sól - 1 łyżeczka
mały makaron muszelki - 1 szklanka
świeże liście szpinaku - 100 g
nieaktywne drożdże * - 1,5 -2 łyżki
świeżo mielony pieprz do smaku
Dodatkowe informacje:
Warto czasem dać odpocząć organizmowi od wyrobów pochodzenia zwierzęcego. Poniżej przedstawiam wam przepis na pasta e fagioli, czyli makaron z fasolą w wersji wege. Smakuje trochę jak fasolka po bretońsku, trochę jak bolognese.*nieaktywne drożdże można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Dodaje potrawom tzw. smaku 'umami' - jeden z pięciu podstawowych smaków odczuwanych przez człowieka. Może być opisany jako "rosołowy" lub "mięsny". Pozostawia długotrwałe wrażenie tłustości na języku.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.