Filet z indyka po francusku
DagooshyaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): francuska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Użyte składniki:
Zawiera: gluten, nabiał, mięso, orzechy wszystkie, grzyby, orzeszki ziemne, pszenica, drób, nabiał krowi
Składniki:
pieczarki - 1 kg
białe wytrawne wino - 1/2 szklanki
natka pietruszki pęk
masło klarowane - 1 łyżka
gęsta śmietana 18% - 200 g
olej arachidowy - łyżka
oliwa z oliwek - łyżka
sól szczypta
pieprz trochę
Sposób przygotowania:
Indyka posypujemy solą, pieprzem, polewamy kilkoma łyżkami oleju i odstawiamy na parę godzin pod przykryciem w chłodne miejsce. Po tym czasie, nasz filet z indyka przekładamy do naczynia żaroodpornego (nie zakrywamy!) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na godzinę, co 15 - 20 minut polewamy kilkoma łyżkami oleju, a na sam koniec kilkoma łyżkami oliwy z oliwek.
Gdy naszemu indykowi zostało 20 minut do końca, zaczynamy przygotowywać resztę składników. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Pieczarki obieramy, wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i mieszając drewnianą łyżką, przesmażamy. Dodajemy łyżkę klarowanego masła, mieszamy aż odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy wino i na dużym ogniu odparowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy.
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.