Pieczona polędwica wieprzowa w sezamie
DagooshyaRodzaj posiłku: danie główne
Kuchnia (region): tajska
Specjalne: gotuj w stylu eko
Zawiera: miody, mięso, soja, strączkowe, sezam, wieprzowina
Składniki:
miód - 2 łyżki
sos sojowy ciemny - 2 łyżki
czarny lub biały sezam - 1 łyżeczka
Pak Choi (Bok Choy) do podania - 2 szt.
Dodatkowe informacje:
Wieprzowina potrafi być niewdzięczna jeśli chodzi o przygotowanie. Zazwyczaj wychodzi zbyt sucha i gumowa. Tak przygotowana jest naprawdę soczysta, a słono-słodka marynata smakuje wyśmienicie. Żeby przygotować marynatę potrzebujemy jedynie miód i sos sojowy. Mięsko podałam z kapustą Pak Choi (Bok Choy), ale nic nie stoi na przeszkodzie aby polędwiczkę podać po polsku, z ziemniakami i np. czerwoną kapustą :)P.S. Tak przygotowana polędwica rewelacyjnie smakuje na zimno jako dodatek do kanapek!
Aby dodać komentarze
musisz być zalogowany.